open-navfaktor-logo
search
Traže pomoć
Izgradnja olimpijskog bazena u Mostaru ugrozila rad udruženja koje pomaže osobama s invaliditetom
Udruženje Sunce iz Mostara, koje radi na poboljšanju kvaliteta života osoba s invaliditetom (OSI), trenutno je u nezavidnom položaju zbog, kako su naveli, izgradnje olimpijskog bazena u Mostaru, stoga su zamolili sugrađane za pomoć i podršku.
04.12.2023. u 11:23
get url
text

- Objekt u kojemu Sunce djeluje još od 2003. godine rušit će se, a novi objekt se još uvijek gradi. Štićenici i korisnici strahuju od dana koji su pred njima, gdje će boraviti dok ne dobiju novo, toliko omiljeno mjesto. Zbog toga se obraćamo našim sugrađanima i ljudima dobre volje da nam pomognu na putu ka što bržem useljenju u naš novi dom - naveli su iz udruženja.

FOTO: Udruženje Sunce

Osim priključaka struje, vode i kanalizacije, gdje Grad pokriva troškove jer je riječ o gradskom objektu, udruženju su potrebni kuhinja po mjeri, frižider, klima 7kW, dva konvektora, prostirke za pod, TV, ograda i zid oko dvorišta te alarmni sistem zbog sigurnosti korisnika i imovine. Zatim slijede stolovi za edukacije, uređenje i dekoracija prostorija.

Način pomoći i uplate sredstava moguće je vidjeti na Facebook stranici udruženja.

Inače, udruženje Sunce prethodnih 25 godina, koliko egzistira, radi na poboljšanju kvaliteta života osoba s invaliditetom (OSI), kroz socijalizaciju, dnevno zbrinjavanje, podršku stanovanju u lokalnoj zajednici, edukacije, osposobljavanje za rad i zapošljavanje, te podršku obiteljima, a kako bi osobe s invaliditetom mogle živjeti dostojanstvenije, bez prepreka i predrasuda, učestvujući u svim sferama života.

Udruženje Sunce radi s 90 registriranih korisnika, različitog stupnja invaliditeta, uzrasta, spola, etničke pripadnosti.

- Jedni su vezani za krevet i kolica, no u svakodnevnoj su komunikaciji s udruženjem Sunce. Drugi dolaze na radionice i edukacije koje organiziramo. Njih desetak organizirano dolazi na dnevni boravak. Iako bez stalnog izvora finansiranja, Sunce toliko dugo opstaje i uspješno realizira sjajne aktivnosti uz podršku volontera i dobrih ljudi - saopćili su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.