open-navfaktor-logo
search
Talas reakcija
Izjava Bakira Izetbegovića o Armiji RBiH i antifašistima uznemirila srbijanske intelektualce
Predstavnici srbijanske intelektualne elite su se mnogo uznemirili zbog izjave predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, koji je povodom Dana pobjede nad fašizmom uporedio Armiju Republike Bosne i Hercegovine sa antifašističkim pokretom u Drugom svjetskom ratu. Ta usporedba se, sudeći prema reakcijama, nije uklopila u njihove pokušaje revidiranja historijskih činjenica, kako onih iz Drugog svjetskog rata, tako i onih vezanih za posljednju agresiju na BiH.
14.05.2020. u 14:59
get url
text

- Četrdeset pete su komunisti pobijedili fašiste, a 95. su ih pobijedili ljiljani – kazao je Izetbegović u subotu na Spomen-parku Vraca.

VEZANI TEKST - Izetbegović na Vracama: Sva moja familija je bila u partizanima, BiH i Sarajevo su provokacija za fašiste

Za direktora Arhive Srbije Miroslava Perišića je poistovjećivanje Armije RBiH sa antifašistima u Drugom svjetskom ratu pokazatelj "neznanja i neodgovornosti". Sa tom konstatacijom se, međutim, ne bi složili organizatori Vojne parade u Parizu 1995. godine, koji su poziv na učešće uputili jedino Armiji RBiH, a ne drugim vojnim formacijama koje su 90-ih bile aktivne na ovim prostorima.

- Ne znam na čemu Izetbegović gradi takvo razmišljanje. Ono sigurno ne može da se osloni na historijske tokove. To je potpuno jedno neznanje i nerazumijevanje pojmova i ideologija – izjavio je Perišić.

Konstatirao je da Izetbegovićeva izjava iz ugla historičara ne zaslužuje komentar, ali iz ugla potreba srbijanske propagande očigledno treba, s obzirom na to da je Perišić u izjavi za Srnu ocijenio da predsjednik SDA "nema potencijala potrebnog da na jedan sveobuhvatan način razmišlja o tome šta se dogodilo na prostoru bivše Jugoslavije 90-ih godina prošlog stoljeća".

- To je toliko kompleksna tema da će se u budućnosti historičari sigurno decenijama baviti tim pitanjima, ali na jedan naučni način, koji podrazumijeva i arhivsku građu. Rano je još za tako neke olake izjave - rekao je Perišić, ne spominjući pri tome presude međunarodnih sudova kao kredibilan temelj razumijevanja historijskih događaja.

Preporučio je Izetbegoviću da napiše studiju u kojoj će objasniti na osnovu čega nekoga smatra agresorom, s obzirom na to da, očigledno, prema njegovom mišljenju uloga Jugoslovenske narodne armije (JNA) i ostalih vojnih i paravojnih formacija iz tadašnje Jugoslavije na prostoru nezavisne i međunarodno priznate BiH nije dovoljno snažan argument da bi se govorilo o agresiji. Ocijenio je i da je "sporna" izjava data sa političkim ciljem za one koji "slijepo slušaju ono što kaže neko ko nosi prezime Izetbegović".

Da zvanična historija, međunarodni sudovi i Bakir Izetbegović nisu u pravu, procijenio je i srbijanski historičar Aleksandar Raković.

- Izetbegović i njemu slični treba da se drže onoga što poznaju, a ne da pričaju gluposti – izjavio je Raković, koji je sa svog "stručnog naučnog aspekta" konstatirao da se u BiH vodio "građanski rat".

Izetbegović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, dodao je, imaju namjeru da "revidiraju historiju", te pokazuju "apsurdno neznanje".

- Bakir Izetbegović to ne poznaje, ali mi ćemo se truditi da ga upoznamo. Taj bošnjački, muslimanski pokret u Drugom svjetskom ratu, oni su bili saveznici nacista i ustaša – izjavio je Raković, za kojeg nije poznato da li je potomak Predraga Rakovića, četničkog majora i saveznika okupatora u Drugom svjetskom ratu.

Rakovićev kolega historičar Dragomir Anđelković je osjetio potrebu da povlači paralelu između Armije RBiH i Handžar divizije.

- Sa saveznicima i oslobodicima iz Drugog svjetskog rata, paralelu mogu da prave samo Srbi, čiji preci su bili u istom stroju sa njim – izjavio je Anđelković za Srnu.

I Anđelković je, uprkos zvanju profesora historije, propustio lekcije o Ravnogorskom četničkom pokretu i njihovoj saradnji sa okupatorima za vrijeme Drugog svjetskog rata, pa je uspio izdvojiti samo Handžar diviziju kao saradnike na prostoru BiH.

- Kada se sve to sagleda, potpuno je smiješno, cinično, žalosno da politički lideri naroda koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata bio na strani nacizma, a to su muslimani Bošnjaci, napadaju narod koji je bio nosilac antifašističke borbe, a to je srpski narod – kazao je Anđelković.

Suprotno historijskim činjenicama utemeljenim na presudama najkredibilnijih međunarodnih sudova, ovaj "historičar" je ocijenio da je od 1992. do 1995. godine bio "pokušaj zatiranja srpskog naroda zapadno od Drine".

- I danas se susrećemo sa strašnim cinizmom da bošnjački lideri, i to oni koji nastavljaju ratnohuškačku politiku iz 90-ih godina, Srbe optužuju za fašizam. A zapravo ideje za koje se oni bore i za koje su se borili njihovi preci su čist nacizam – krunisao je Anđelković svoj istup.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.