open-navfaktor-logo
search
Zbog funkcionisanja
Izmijenjena Pravila: Sudija Ustavnog suda BiH ostaje tu i nakon 70. godine ako ne bude izabran novi
AUTOR: Faktor
31.05.2024. u 13:56
get url
text
Sjednica Ustavnog suda BiH
Sjednica Ustavnog suda BiH
FOTO: Ustavni sud BiH
Ustavni sud Bosne i Hercegovine usvojio je odluku kojom su dopunjena Pravila Ustavnog suda BiH kako bi bilo omogućeno da sudija Ustavnog suda ostane na toj poziciji i nakon navršenih 70 godina života u slučaju da dotad ne bude izabrana njegova zamjena.
Cilj je omogućiti daljnje nesmetano funkcioniranje Ustavnog suda. 
Mogućnost promjene Pravila u ovom pravcu najavljena je u martu, na press konferenciji svih sudija Ustavnog suda BiH, kada je upozoreno da ovaj sud radi na ivici kvoruma, a pri tome u novembru istječe mandat sutkinji Seadi Palavrić. 
- S obzirom na čvrsto mišljenje Venecijanske komisije i na to da smo u januaru obavijestili Zastupnički dom da meni u novembru istječe mandat, ja ću učiniti sve da se u Pravila ugradi odredba po kojoj mandat neće prestati sa navršenih 70 godina i ja ću u novembru to koristiti ako nadležni ne izaberu moju zamjenu – rekla je tada Palavrić, dodavši da u Ustavu BiH nema zabrane da ostane sudija nakon 70. godine.
Tako je sada odlukom Ustavnog suda BiH dodan novi član u Pravila Ustavnog suda pod nazivom "izuzetno produženje mandata sudije". 
- Izuzetno, ukoliko nadležni organ ne izabere sudiju do dana prestanka mandata sudije zbog starosne dobi, taj sudija će nastaviti vršiti sudijsku dužnost sve dok nadležni organ ne izabere novog sudiju u smislu člana 99. ovih pravila i dok novoizabrani sudija ne preuzme dužnost u skladu sa članom 82. ovih pravila.
Sudija kojem je mandat produžen u skladu sa stavom (1) ovog člana ima sva prava i obaveze u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine i ovim pravilima - piše u dopuni Pravila.
Iz Ustavnog suda je danas saopćeno da su odluku donijeli imajući u vidu mišljenje Venecijanske komisije od 18. marta 2024. godine.
- Venecijanska komisija, s obzirom na fundamentalni ustavni princip funkcionalnog Ustavnog suda, zaključuje da dozvoljavanje postojećim sudijama da služe i nakon navršenih 70 godina života, sve do imenovanja novih sudija, ne bi bilo suprotno članu VI/1.c) Ustava Bosne i Hercegovine, te da bi, u slučaju da mandat postojećim sudijama bude produžen, rad Ustavnog suda bio u skladu s Ustavom i shodno tome legitiman. Uzevši u obzir status Pravila Ustavnog suda u hijerarhiji normi, takva mogućnost bi mogla i morala biti predviđena u Pravilima - miščjenje je Venecijanske komisije na koje se pozvao Ustavni sud BiH.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.