open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Izmjenama Poslovnika parlamentarna većina "oslobodila" put za imenovanje Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH
Parlamentarna većina u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH izmjenom Poslovnika na svoj način i popunom komisija, omogućila je izbor novog rukovodstva doma i izbor kandidata za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.
06.02.2024. u 07:30
get url
text

Još nije zakazana nova sjednica Komisije za izbor i imenovanje na kojoj se odlučuje koji će od kadidata za sudiju Ustavnog suda BiH biti predložen Zastupničkom domu FBiH na glasanje.

Umjesto Edine Gabela za dopredsjedavajućeg dolazi Kenan Uzunović? 

Do sada su "Trojka" i HDZ tipovali na Marina Vukoju koji nema dana staža u pravosuđu ali je prvorangirani na listi a opozicija insistira da se u Zastupnički dom uputi lista uspješnih kandidata.

Kada je riječ o rukovodstvu Zastupničkog doma FBiH, predsjedavajuća Mirjana Marinković Lepić (NS) podnijela je ostavku na ovu poziciju iz zdravstvenih razloga još u septembru prošle godine.

Nedavno je predsjednik Kluba zastupnika Naše stranke Mirsad Čamdžić za predsjedavajućeg predložio Dragana Miokovića.

Parlamentarna većina želi da smjeni sa mjesta dopredsjedavajuće Edinu Gabela (SBiH) i postavi nekog i stranaka većine. Kandidat za ovu poziciji bio je zastupnik Arnel Isak, međutim on se u avgustu prošle godine oglasio da odustaje od ove pozicije i predlaže za to mjesto zastupnika Kenana Uzunovića.

- Parlamentarna većina je izmjenom Poslovnika i popunom komisija stvorila preduvjete da mogu nesmetano uraditi izbor novog rukovodstva kojeg su najavili kao i sudiju Ustavnog suda BiH. Vjerovatno će u narednom periodu tu temu otvoriti i imat ćemo priliku da odgledamo šta su zamislili - kazao je za Faktor zastupnik Almedin Aliefendić (SDA) u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Zastupnik Eldar Čomor (SDA) koji je i član Komisije za izbor i imenovanje ukazuje da sada Komisija ima kvorum bez članova iz opozicije da donose odluke.

Ne treba više ni kvorum u Komisij, dovoljno je da većina od prisutnih izglasa 

- Kršenjem Poslovnika o radu i vanposlovničkom zaključku pozicija je došla u priliku da završava sve što im zatreba - govori Čomor.
Dodaje kako će se sada pokazati da li je SDP, njegovi članovi u Komisije Damir Mašić i Aner Žuljević za jednog kandidata za izbor sudije Ustavnog suda BiH ili za listu uspješnih kandidata.

- Vidjet će se ko je za koga - rekao je Čomor.

Razgovarali smo i sa zastupnicom Almom Kratinom (DF).

- Parlamentarna većina u Komisiji izbor i imenovanje ima dovoljno ruku bez opozicije da predloži ime za sudiju Ustavnog suda BiH. Mogu predložiti Marina Vukoju. Uz to ne treba više ni kvorum u komisiji kroz nove izmene Poslovnika. Dovoljno je da većina od prisutnih izglasa - ukazuje Kratina

Članica Komisije za izbor i imenovanje i zastupnica Dajana Čolić (DF) nam je potvrdila kako je "većina omogućila da opozicija u komsiji ne utječe na ishod odlučivanja".

Kazala nam je kako nova sjednica komisije za sada nije sazvana.

Komisiju za izbor i imenovanje čine predsjednik Mladen Bošković (HDZ), zamjenik Damir Mašić (SDP) i članovi Goran Opsenica (HDZ BIH-HNS), Aner Žuljević (SDP), Dajana Frljić (HDZ BIH-HNS), Irfan Durić (NES), Edina Gabela (SBiH), Dragan Mioković (Naša stranka), Rasim Smajlović (Povjerenje, NIP, SPU), Eldar Čomor (SDA) i Dajana Čolić (DF Željko Komšić).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.