open-navfaktor-logo
search
Izmjena članova
Izmjene u Komisiji radi izbora Vukoje: Mioković i Mašić ostaju "čisti" pred glasačima, "prljavi" posao odrađuje Pirić?
Kako bi se konačno završilo imenovanje Marina Vukoje, bliskog HDZ-u, za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i i ujedno otvorio prostor da za to ne moraju glasati članovi komisije iz SDP-a i Naše stranke, potrebno je izvršiti određene izmjene članova u Komisiji za izbor i imenovanje Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.
08.03.2024. u 13:12
get url
text

VEZANI TEKST - Prolongirana sjednica Komisije za izbor i imenovanje u Zastupničkom domu FBiH, koji su razlozi

Prema nezvaničnim informacija iz Parlamenta Federacije BiH, Komisija za izbor i imenovanje je dobila dva prijedloga za imenovanje članova Komisije i to od PDA i HDZ 1990.

- To znači da bi se neki članovi morali zamijeniti. Postoje informacije da bi umjesto Edine Gabela (SBiH) došla Elzina Pirić (PDA), koja podržava izbor Vukoje, a umjesto Irfana Durića (NES) došao bi član predložen od HDZ-a 1990.

Sa ta dva člana i članom Komisije iz NiP-a Rasimom Smajlovićem, čiji lider Elmedin Konaković podržava izbor Vukoje, te tri člana iz HDZ-a Mladena Boškovića koji predsjedava Komisijom, zatim Goranom Opsenicom i Dajanom Frljić, moglo bi se izglasati da u Zastupnički dom FBiH ide ime samo jednog kandidata - Vukoje. Onda bi kao protiv bili Aner Žuljević i Damir Mašić iz SDP-a te Dragan Mioković iz NS - govori nam naš izvor.

U Komisiji se još nalaze i Eldar Čomor (SDA) i Dajana Čolić (DF), koji su kategorični da u Zastupnički dom FBiH treba ići na glasanje lista uspješnh kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH iz reda Hrvata, a ne samo ime prvorangiranog Marina Vukoje koji nema dana radnog staža u pravosuđu.

I Edina Gabela kao i Irfan Durić koji dolaze iz opozicije su za to da u Parlament na glasanje ide lista uspješnih kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.