open-navfaktor-logo
search
Uvođenje u pravo
Izmjene Zakona: Do kada će nezaposleni borci-povratnici u RS čekati naknade?
Nezaposleni demobilisani borci koji su povratnici u RS, kao i oni koji žive u Brčko distriktu, nezaposlene supruge umrlih boraca koje imaju 57 i više godina, još će čekati na uvođenje u pravo za egzistencijalnu novčanu naknadu jer još nisu usaglašene izmjene Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica kojima se tretira ova oblast.
09.08.2021. u 19:42
get url
text

Mirza Terzo, pomoćnik federalnog ministra za boračka pitanja, za Faktor je rekao kako je za kraj augusta, ili početak septembra, predviđen sastanak na kojem će se govoriti o izmjenama više boračkih zakona.

Izmjene Zakona će se predati Vladi FBiH 

Dodaje kako se nakon toga može očekivati definitivno usaglašavanje izmjena Zakona o demobilisanim borcima.

VEZANI TEKST - Usaglašene izmjene Zakona o demobilisanim borcima, ko će imati pravo na novčanu naknadu

Podsjećamo, za sada egzistencijalnu novčanu naknadu sa federalnog nivoa primaju nezaposleni borci sa 57 i više godina i ona iznosi pet KM po mjesecu provedenom u odbrani zemlje. Sa kantonalnog nivoa pravo na mjesečnu novčanu naknadu imaju nezaposleni borci mlađi od 57 godina, i to u Kantonu Sarajevo ona iznosi pet KM po mjesecu provedenom u vojsci, dok je u ostalim kantonima po mjesecu tri-četiri KM.

- Planiran je sastanak sa kantonalnim ministrima za pitanja boraca i direktorima uprava za pitanja boraca krajem augusta ili početkom septembra, na temu izmjena svih zakona iz branilačke oblasti jer imamo podijeljenih nadležnosti. Izmjene Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica će definitivno biti usaglašene nakon tog sastanka i predate Vladi Federacije - rekao nam je Terzo.

Upitali smo, s obzirom na važnost izmjena o kojima ovisi više od 2.000 osoba, kakve su šanse da taj zakon ide sam u parlamentarnu proceduru, da ne ide u paketu sa Zakonom o osnovnim pravima boraca i Zakonom o dobitnicima najvećih ratnih priznanja.

Pravo na novčanu naknadu bez obzira na godine 

- Ja bih iskreno volio da svi zakoni idu pojedinačno. Stav Koordinacije boračkih udruženja je da sve ide u paketu - rekao nam je Terzo.

VEZANI TEKST - Izmjene Zakona o demobilisanim borcima: Ko će dobiti pravo na novčanu naknadu

Nezaposleni borci-povratnici u RS, borci koji žive u Brčko distriktu, prema predloženim izmjenama Zakona o demobilisanim borcima imali bi pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu bez obzira na godine. S obzirom na to da bi se isplaćivala sa federalnog nivoa, iznosila bi pet KM po mjesecu provedenom u odbrani zemlje. Dakle, ukoliko je neko bio, primjera radi, 42 mjeseca u Armiji RBiH (tri i po godine), njegova mjesečna naknada bi iznosila 210 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.