open-navfaktor-logo
search
Egzistencijalne naknade
Izmjene Zakona o demobilisanim borcima u roku mjesec dana moraju biti upućene u Parlament FBiH ili...?
Odbor za boračka i invalidska pitanja Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zadužio je Federalno ministarstvo za boračka pitanja, odnosno, Vladu Federacije BiH, da do kraja februara upute u parlamentarnu proceduru izmjene Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, potvrdio je za Faktor predsjednik Odbora Dževad Adžem.
06.02.2022. u 07:54
get url
text

Adžem pojašnjava da je na posljednjoj sjednici Odbora donesen ovaj zaključak, a kojoj su prisustvovali i predstavnici Udruženja Kamp boraca, čija je inicijativa da se što prije ide sa izmjenama Zakona o demobilisanim borcima u Parlament FBiH, a i sami su pripremili amandmane na Zakon jer se predugo čeka na resorno ministarstvo i Federalnu vladu.

VEZANI TEKST - Krkalić: S izmjenama Zakona o demobilisanim borcima idemo preko parlamentaraca, 2.800 boraca predugo čeka

Podsjećamo, izmjenama Zakona bi se u pravo na egezistencijalnu novčanu naknadu uveli nezaposleni borci-povratnici u manji bh. entitet RS, borci koji žive u Brčko distriktu, bez starosnog ograničenja. U pravo bi se uveli i supružnici umrlih boraca / borkinja starosti 57 godina i više. Finansiranje bi bilo sa federalnog nivoa.

Diskriminacija u raznim oblastima 

Naime, sada egzistencijalnu novčanu naknadu sa federalnog nivoa primaju nezaposleni borci sa 57 i više godina, a koja iznosi pet KM po mjesecu provedenom u vojsci, dok sa kantonalnog nivoa naknadu primaju nezaposleni borci mlađi od 57 godina. Ta naknada po kantonima iznosi od tri do pet KM po mjesecu provedenom u odbrani zemlje.

- Generalno, mi već duži vremenski period imamo sveprisutne diskriminacije u raznim oblastima, pa tako i u oblasti prava demobilisanih boraca, članova njihovih porodica. Konkretno, kada govorite o inicijativi Kampa boraca, ona korespondira sa aktivnostima Vlade Federacije, a radi se o izradi novog zakona kojim bi se riješila statusna pitanja i na određen način pomogli članovi boračke populacije koji su povratnici i zakonski riješila prava supružnika umrlih boraca / borkinja - govori nam Adžem i dodaje:

- S obzirom na to da je predstavnik Federalnog ministarstva za boračka pitanja Mirza Terzo rekao da se očekuje u ovom mjesecu da Vlada FBiH uputi izmjene i dopune tog zakona, zaključak je da Odbor obavezuje Vladu FBiH odnosno, resorno ministarstvo, da do kraja februara uputi i usvoji prijedlog zakona o demobilisanim borcima, a da se na Zastupničkom domu sredinom marta nađu izmjene Zakona o demobilisanim boraca.

Razgovarali smo i sa Hamzom Krkalićem, predstavnikom Udruženja demobilisanih branilaca veterana Armije RBiH Kampa boraca.

Ima novca za oko 4.500 osoba

- Već predugo čekamo da se usaglase razne boračke koordinacije, Federalno ministarstvo za boračka pitanja, pa smo poslali inicijativu prema Odboru za boračka i invalidska pitanja Parlamenta FBiH da se ide sa našim amandmanima na zakon u Parlament, da ljudi više ne čekaju na tu naknadu. Našu inicijativu smo obrazložili na sjednici Odbora, međutim predstavnik Federalnog ministarstva za pitanja boraca Mirza Terzo je bio izričit da naš prijedlog ne ide, da se odloži dok oni ne pripreme četiri boračka zakona koja bi išla u paketu u parlamentarnu proceduru, a među njima je i Zakon o demobilisanim borcima.

Onda je Odbor donio zaključak u kojem se daje rok Ministarstvu i Vladi FBiH od mjesec dana da zakone pripreme do marta i da nas pozovu da damo svoje mišljenje. Ako to ne urade, u martu ide naš prijedlog u Parlament - govori nam Krkalić.

Naglašava da u budžetu ima novca za uvođenje oko 4.500 osoba u pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu.

- Prema podacima kojima mi raspolažemo, do 1.900 je nezaposlenih boraca-povratnika u RS, oko 800 njih koji žive u Brčko distriktu i do 2.000 supružnika umrlih boraca / borkinja - kazao nam je Krkalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.