open-navfaktor-logo
search
Pojašnjenja
Izmjene Zakona o PIO-u: Hoće li penzioneri ponovo moći raditi?
Smatramo da su izmjene i dopune odredbi Zakona u korist građana FBiH, koje bi se u skorije vrijeme mogle očekivati na Vladi FBiH, navode u Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike
26.11.2019. u 18:58
get url
text

Ukoliko na Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno u Parlamentu FBiH prođu izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koje priprema Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, demobilisani borci će umjesto pola boda za svaku godinu provedenu u ratu, imati jedan bod. Također, penzioneri koji odu u penziju sa 40 godina staža ili 65 godina života, moći će raditi i primati penziju, što sada nije slučaj. A demobilisanim borcima se neće umanjivati penzija ukoliko se sa 62 godine penzionišu.

Pripadnici oružanih snaga 

- Kada su u pitanju aktivnosti na izmjenama i dopunama Zakona o PIO-u, koje se odnose na demobilisane borce, tokom izračuna penzija po ovom zakonu doći će do povećanja vrijednosti ličnog boda na jedan bod za svaku godinu posebnog staža. Naime, izmjenom ove odredbe pripadinci oružanih snaga dovode se u ravnopravan položaj sa ostalim osiguranicima u smislu da lični bodovi za svaku godinu posebnog staža umjesto pola, iznose jedan bod, za priznatu punu godinu ostvarenog posebnog staža - navode nam iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Dodaju kako će se dopuniti i član 49 Zakona, na način da se povredom na radu smatra i povreda osobe zadobijene u pripremama za odbranu, odnosno u odbrani Bosne i Hercegovine. Pojašnjenje smo potražili u Zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje PIO.

- Naime, u ratu su poginuli i oni koji nisu imali dana radnog staža. E kako bi njihovi supružnici ili djeca mogli ostvariti pravo na penziju, u član se dodaje i to da je stradanje za vrijeme odbrane ili pripreme za odbranu, također povreda na radu - pojasnio nam je Tomislav Kvesić, samostalni stručni saradnik u Uredu za informiranje Zavoda PIO.

Sa Kvesićem smo razgovarali i o izmjenama Zakona o PIO-u koje se tiču penzionera koji žele i raditi.

- Sadašnji naš zakon je onemogućio svima osim imenovanim dužnosnicima, da budu u radnom odnosu i primaju penziju. Sada se predloženim izmjenama Ministarstva ponovo omogućava osobama s 40 godina staža osiguranja ili 65 i više godina života da mogu raditi, odnosno biti u obaveznom osiguranju i primati penziju - rekao nam je Kvesić.

U Ministarstvu kažu da bi u skladu sa članom 145 Zakona neopravdano bila izvršena penalizacija penzija bivših pripadnika oružanih snaga s obzirom na to da je odredbom člana 144 Zakona propisano ostvarivanje prava na starosnu penziju na navršenih 62 godine života i 40 godina penzijskog staža.

Penalizacija demobilisanih boraca 

- Po sadašnjem Zakonu o PIO-u je određeno da se onima koji odu u prijevremenu starosnu penziju, penzija trajno umanjuje za oko četiri posto po godini ranijeg penzionisanja, u odnosu na potrebnih 65 godina. U tu priču su uključeni i oni koji odu sa 62 godine života i 40 godina penzijskog staža. Sad se ovom odredbom onima koji odu s 40 godina penzijskog staža i 62 godine života neće umanjivati penzija - objašnjava Kvesić.

U Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike kažu da se i dalje radi na izmjeni određenih odredbi Zakona o PIO-u.

- Smatramo da su izmjene i dopune odredbi Zakona u korist građana FBiH, a koje bi se u skorije vrijeme mogle očekivati na Vladi FBiH - rekli su nam.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.