open-navfaktor-logo
search
Izglasan 30. septembra
Izmjene Zakona o PIO-u koje se tiču boraca još nisu upućene na potpis predsjedniku FBiH
Zakon o izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji je na Domu naroda Parlamenta Federacije BiH usvojen 30. septembra, a tiče se ispravljanja diskriminacije prema borcima, još nije upućen predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari na potpis. Razlog je što tekst zakona još nije potpisan u Parlamentu Federacije BiH.
13.10.2021. u 18:53
get url
text

- Stručne službe Parlamenta FBiH su odmah po donošenju zakona pripremile tekst zakona za potpis. Tekst je upućen na potpis predsjedavajućem Zastupničkog doma FBiH Mirsadu Zaimoviću, koji tekst još nije potpisao.

Kada on to učini, tekst zakona se šalje na potpis Tomislavu Martinoviću, predsjedavajućem Doma naroda FBiH. Nadamo se da će to konačno biti završeno do petka, kako bi se zakon poslao na potpis predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari, odnosno, objavio u Službenim novinama FBiH jer tada počinje njegova primjena - rekao nam je Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda FBiH.

VEZANI TEKST - Kada će izmjene Zakona o PIO-u stupiti na snagu i šta donose borcima

Podsjećamo, usvojenim izmjenama Zakona o PIO-u vrijednost boda za obračun posebnog staža borcima sa sadašnjih 0,5 povećan je na jedan bod. I ovi bodovi će biti od koristi demobilisanim borcima koji su tokom radnog odnosa bili na minimalcu.

Zatim, osiguraniku koji ima navršenih 40 godina penzijskog staža starosna granica za ostvarivanje prava na starosnu penziju snižava se za ukupni priznati posebni staž u dvostrukom trajanju, a ne više od 58 godina života. Dakle, osoba koja ima 40 godina penzijskog staža, tri i po godine učešća u odbrani, tj. sedam godina posebnog staža, njemu se umanjuje uvjet za starosnu penziju za sedam godina, što znači da može ostvariti pravo na penziju sa 58 godina života.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.