open-navfaktor-logo
search
Obrazovanje u Sarajevu
Izmjene Zakona o visokom obrazovanju: Koliko predmeta se može prenijeti i ko neće plaćati školarinu?
Na hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo održanoj 29. septembra usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, koji je izazvao dosta polemike među studentima i akademskim radnicima.  
12.10.2021. u 12:20
get url
text

Na zahtjev Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu studentima je odobren dodatni septembarski rok, koji će se realizirati do početka nove studijske godine.

Studenti će također moći prenijeti tri predmeta u narednu godinu studija, što je također bio zahtjev SPUS-a. S druge strane, studenti koji su u prethodnom mjesecu dva puta origanizirali proteste, a koji nisu u sklopu SPUS-a, tražili su da se u narednu godinu može prenijeti neograničen broj predmeta, što nije naišlo na podršku akademske zajednice, Skupštine KS, ali i SPUS-a.

Međutim, kako navode iz SPUS-a, za prenošenje predmeta za sada nisu članovi Senata iz reda akademske zajednice.

- Tokom ove sedmice, pojavio se problem različitog tumačenja ove odluke s obzirom na to da je pojedini fakulteti tumače kao odluku koja ne dozvoljava prijenos predmeta sa prve na treću, druge na četvrtu godinu i sl. Zbog tog problema, o načinu tumačenja ovog člana će danas odlučiti Senat Univerziteta u Sarajevu. Smatramo da mišljenje dostavljeno Senatu nije adekvatno obrazloženo niti ispunjava formalne i materijalne pretpostavke, zbog čega će senatori iz reda studenata biti protiv ovakve odluke Senata. Nadamo se da će i ostali članovi Senata iz reda akademske zajednice glasati jednako kao i studenti, s obzirom na to da je već šesti oktobar i da ovo za studente predstavlja veliko opterećenje - kazali su iz SPUS-a.

Redovni samofinansirajući studenti prvog i drugog ciklusa studija, kao i studenti integrisanog studija Univerziteta u Sarajevu, koji su položili sve ispite iz prethodne godine i imaju ostvaren prosjek ocjena najmanje osam (8), te prvi put upisuju studijsku 2021/2022. godinu, imaju pravo na oslobađanje plaćanja školarine za 2021/2022. godinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.