open-navfaktor-logo
search
Usvojila Vlada
Izmjene zakona u TK: Policajci će moći koristiti sprej, razgovori s građanima će se snimati...
Izmjenama Zakona o policijskim službenicima Tuzlanskog kantona, koje je jučer usvojila Vlada TK, između ostalog, kao dodatna sredstva prisile na raspolaganju policajcima uvršteni su sprej sa nadražujućom materijom, sredstva za nasilno otvaranje i ulazak u prostorije, kao i sredstva za prislino zaustavljanja osoba i vozila.
13.09.2023. u 07:46
get url
text

- Bit će uveden registrofon na broju 122, tako će se razgovori građana i dežurnog policijskog službenika snimati, a sve s ciljem većeg nivoa profesionalizma i utvrđivanja bitnih činjenica prilikom podnošenja prijava - kaže Denis Fejzić, načelnik Ureda direktora Uprave policije MUP-a TK.

Također, izmjenama Zakona, navode iz Vlade TK, neadekvatan termin "ozbiljno bolesne" u kontekstu nemogućnosti upotrebe fizičke sile i palice prema takvoj kategoriji osoba, zamijenjen je terminom "očigledno bolesne", iz razloga što prilikom upotrebe fizičke sile i palice, policijski službenici nisu u mogućnosti da procijene koje su to ozbiljno bolesne osobe, ukoliko takvo stanje nije očigledno.

Zakonom se postupak prijema policijskih službenika usklađuje sa Bolonjskim sistemom studiranja, odnosno kao uvjet za prijem u čin mlađeg inspektora propisuju se 180 ili 240 ECTS studijskih bodova Bolonjskog sistema studiranja, a VI stepen školske spreme kao uvjet za prijem u policijski organ se ukida. Također, preciznije se definiraju i ostale procedure u postupku prijema policijskih službenika i dodatno ovaj proces čini bržim, jednostavnijim i transparentnijim.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.