open-navfaktor-logo
search
Migrantska kriza
Izmještanjem migranata sa Vučjaka USK nije rasterećen, u prihvatnim centrima ih je skoro 3.500
Osim migranata koji borave u registrovanim centrima, nekoliko stotina njih se nalazi izvan kampova, na putu prema Hrvatskoj ili kantonu
17.12.2019. u 19:11
get url
text

Izmještanje oko 750 migranata iz kampa Vučjak kod Bihaća za Unsko-sanski kanton ne znači mnogo u pogledu sigurnosne situacije. Iz MUP-a USK potvrdili su nam kako svakodnevno u ovaj kanton stiže u prosjeku 50 novih migranata, tako da je od dana zatvaranja kampa "nadomješteno" skoro pola broja osoba koje su prošlog utroka prebačene u kampove Ušivak i Blažuj kod Sarajeva.

Prema riječima Ale Šiljededića, glasnogovornika MUP-a USK, trenutno u objektu Bira boravi 2.085 migranata, u Borićima ih je 320, koje je u Sedri i Miralu smješteno 359, odnosno 720 migranata.

- Osim ovih migranata koji borave u registrovanim centrima, nekoliko stotina njih se nalazi izvan kampova, na putu prema Hrvatskoj ili kantonu. Taj broj stalno varira jer oni ulaze u kanton, izlaze, smještaju se po objektima koji nisu predviđeni za kampove, privatnim smještajima i tako dalje. Prema nekim procjenama, u USK trenutno ima oko 4.000 migranata, tako da se nakon njihovog izmještanja s Vučjaka po tom pitanju nije ništa promijenilo s tog aspekta – kazao je Šiljdedić, naglasivši da odlazak određenog broja migranata iz ovog kantona za Kanton Sarajevo za njih nije bilo nikakvo značajno rasterećenje, posebno zbog toga što su boravkom u Vučjaku bili izmješteni van grada.

Jedino što se uradilo, navodi Šiljdedić, jeste to da su migranti izmješteni iz kampa koji nije bio uvjetanza boravak. Što se tiče ostala četiri kampa u USK, naš sagovornik navodi kako su oni i dalje prenapučeni jer su primili veći broj migranata nego što je to kapacitetom predviđeno.

- Ako se nastavi ovakav tempo priliva migranata, do Nove godine ćemo imati isti broj migranata kao prije njihovog izmještanja, ali nećemo imati Vučjak – naglasio je.

Selam Midžić, sekretar Crvenog križa Bihać, također je kazao kako je u gradu primjetan ponovni dolazak migranata i da je to "nešto što obilježava ovaj period". Dolaskom zime, naveo je naš sagovornik, ne očekuju da će imati značajnije probleme sa migrantima, te dodao kako su, ipak, sve prognoze o onome što slijedi neizvjesne.

- Svi se oni privikavaju ovim uvjetima. Njihov je put dug, navikli su se na zime, vrućine, proljeće i kiše, ali evo, ne znam šta će se u narednom periodu desiti, pa ćemo vidjeti – zaključio je.

Kako su nam ranije ispričali migranti koji su smješteni u Ušivku i Blažuju, u "Jungle campu", kako Vučjak zovu među sobom, nisu imali vodu, struju niti osnovne stvari dostojne čovjeka, te su bili veoma sretni zbog toga što se više tamo ne nalaze. Međutim, dio onih sa kojima smo razgovarali, u ovim kampovima se ne namjerava zadržavati, te su neki najavljivali odlazak prema hrvatskoj granici već sljedeće jutro. 

Vučjak je u međuvremenu potpuno ispražnjen, te su uklonjeni svi šatori i ostale stvari koje su koristili migranti tokom svog boravka tamo. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.