open-navfaktor-logo
search
Lokalni izbori
Iznenađujući potez: Državni ministar se kandidovao za općinskog vijećnika
Kandidatske liste za predstojeće Lokalne izbore predala je i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) Bosne i Hercegovine, a neka od imena koja su se našla na tim listama su poprilično iznenađenje.
20.08.2020. u 10:03
get url
text

Jasno je da je Prozor-Rama "prst u oku" HDZ-a BiH, s obzirom da načelnička pozicija u toj općini pripada HDZ-u 1990, ali teško je bilo pretpostaviti da će listu HDZ-a BiH za Općinsko vijeće predvoditi ministar u Vijeću ministara BiH.

Radi se o Josipu Grubeši, aktuelnom ministru pravde koji je tu dužnost obnašao i u prošlom mandatu. Ukoliko Grubeša dobije povjerenje glasača, u što ne treba sumnjati uzimajući u obzir poziciju na listi, teško je očekivati da će odustati od ministarske pozicije i zauzeti mjesto u vijećničkim klupama i vjerovatnije je da se radi o "mamcu" zaduženom za motiviranje glasačkog tijela HDZ-a BiH.

Kandidat HDZ-a BiH za načelnika Općine Prozor-Rama je Ilija Petrović, od kojeg očekuju bolji rezultat u odnosu na Antu Pavličevića, koji je 2016. godine osvojio oko 300 glasova manje u odnosu na Jozu Ivančevića iz HDZ-a 1990.

Jedan od razloga zbog kojih je Prozor-Rama jako bitna HDZ-u BiH je budžet te općine, koji u 2020. godini iznosi 32.669.100 KM i drugi je najveći od svih općina u Hercegovini. Razlog zbog kojeg ova općina ima veću budžet u odnosu na ostale hercegovačke općine je naknada koju toj općini plaćaju elektroprivrede za potopljeno zemljište.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.