open-navfaktor-logo
search
Spremno na papiru
Izračunato koliko treba za povećanje penzija u FBiH, šta čeka Drljača?
Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, odjel čiji su fokus penzioneri, sa Federalnim zavodom za penzijsko i invalidsko osiguranje je sačinilo izračun koliko je potrebno novca iz budžeta za povećanje najnižih penzija u Federaciji za pet posto, saznaje Faktor u Vladi Federacije BiH.
25.10.2022. u 21:53
get url
text

- Izračunato je i koliko je novca potrebno ukoliko bi se sve penzije osim najviših povećale za pet posto, a što je posljednji zahtjev predstavnika penzionera. Sada je do resornog ministra Veska Drljače da o svemu informiše premijera FBiH, konsultuje federalnu ministricu finansija Jelku Milićević, a što on još nije učinio. Nejasno je šta se čeka ako ima potrebne podatke - govore nam u Vladi FBiH.

Sve je spremno na papiru 

Dodaju kako od 13. oktobra, kada je Vlada Federacije BiH prihvatila inicijativu premijera Federacije BiH Fadila Novalića o uvećanju najnižih penzija u maksimalnom nivou koji dozvoljava budžet FBiH, nije bilo zajedničkog sastanka predstavnika resornog ministarstva, Federalnog ministarstva finansija i Zavoda PIO.

VEZANI TEKST - Evo kada bi korisnici najnižih penzija u FBiH mogli očekivati povećanje

- Nije bilo zajedničkih sastanaka. Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike su sa Zavodom PIO FBiH radili izračune koliko bi iznosila povećanja da li najnižih penzija ili svih osim najviših, kako su u posljednjim zahtjevima istakli penzioneri.

Oni sve imaju spremno na papiru i sada je do Drljače da inicira sastanak sa premijerom i sa ministarstvom finansija, ukoliko se želi ispoštovati jedna od najugroženijih kategorija stanovništva. To je njegov posao, najpozvaniji je da inicira takve stvari - govore nam u Vladi FBiH.

Naime, Zaključak Zastupničkog doma Parlamenta FBiH u junu ove godine je bio da se minimalno pet posto povećaju najniže penzije u Federaciji BiH.

- Vrlo je nezgodno povećavati samo jednoj kategoriji penzionera. Isto loše živite i sa 370 i sa 400 KM. Novca ima, prilivi idu. I potrebno je penzionerima dati ono što im je pojela inflacija. Oni nisu na nuli već u minusu. Kada se nešto hoće, za tri dana se može sve srediti - rečeno nam je u Vladi FBiH.

Resornom ministarstvu, finansijama i Zavodu PIO je dat rok od mjesec dana, počevši od 13. oktobra, da pripreme sve potrebne akte za povećanje najnižih penzija u FBiH.

"Penzioneri ne mogu opstati"

- Prema informacijama kojima raspolažem, rađen je proračun pri Ministarstvu rada i socijalne politike FBiH u slučaju da se povećaju samo najniže penzije, i to pet posto. Njima bi na godišnjem nivou trebalo 40 miliona KM. Naši zahtjevi su da se povećaju sve penzije osim najviših, do kraja godine.

Inflacija je otišla 17 posto, a nama su penzije u ovoj godini ukupno povećane 11 posto, nije ni toliko. Penzioneri ne mogu opstati. Žalosno je da od 60.000 penzionera u ZDK samo njih 1.500 ima penzije od hiljadu KM i više, a 36.000 je korisnika koji imaju penziju do 424 KM i 424 KM.

Najkasnije bi u decembru penzioneri trebalo da dobiju uvećane penzije, ako ništa barem oni sa najnižim. Novca ima, ali kojim tempom se radi na tome, teško da će ispoštovati - govori nam Mustafa Trakić, predsjednik Saveza penzionera Zeničko-dobojskog kantona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.