open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo sigurnosti
Izrečena mjera protjerivanja s teritorije BiH za 101 stranog državljanina
Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine u skladu sa svojim nadležnostima provodi pojačane aktivnosti kontrole kretanja i boravka stranaca usmjerene na kontrolu mjesta na kojima se okupljaju migranti te inspekcijski nadzor nad pravnim i fizičkim licima koja pružaju usluge smještaja, objavljeno je u petak iz Ministarstva sigurnosti BiH.
18.09.2020. u 13:10
get url
text

Inspektori za strance u saradnji s policijskim službenicima provodili su zajedničke aktivnosti na području Sarajeva, Bihaća, Zenice, Travnika, Tuzle, Kalesije i Banje Luke. Navedene aktivnosti rezultirale su pronalaskom stranih državljana koji su nezakonito ušli ili nezakonito boravili na teritoriji BiH.

Služba za poslove sa strancima je zbog nezakonitog ulaska ili boravka izrekla mjeru protjerivanja za 101 stranog državljanina sa zabranom ulaska i boravka u Bosni i Hercegovini, među kojima su državljani Afganistana, Pakistana, Maroka, Alžira, Indije, Egipta, Turske, Iraka, Irana i Jemena. Navedene osobe su stavljene pod nadzor u Imigracioni centar ili im je ograničeno kretanje na određeno mjesto do udaljenja s teritorije BiH.

Inspekcijskim nadzorom utvrđene su određene nepravilnosti u pet objekata, te su vlasnicima objekata koji su pružali usluge smještaja stranim državljanima izdati prekršajni nalozi zbog nepoštivanja zakonskih odredbi.

Služba za poslove sa strancima je državljaninu Hrvatske koji je na području grada Banje Luke počinio krivično djelo otuđenje imovine, izrekla mjeru protjerivanja sa zabranom ulaska i boravka na teritoriji BiH u periodu od tri godine, te su istog inspektori za strance predali pripadnicima policije Republike Hrvatske na GP Stara Gradiška.

Služba za poslove sa strancima realizovala je dobrovoljni povratak za 19 državljana Turske koji su vraćeni u zemlju porijekla. Predmetom rada Službe za poslove sa strancima od početka 2020. godine bilo je 12.521 migrant, od čega je samo u posljednjih sedam dana 901 migrant. U privremenim prihvatnim centrima trenutno boravi 6.440 migranta.

Služba za poslove sa strancima će u skladu sa svojim nadležnostima i kapacitetima nastaviti sa pojačanim operativnim aktivnostima kao odgovor na povećan priliv migranata u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.