open-navfaktor-logo
search
FHMZ
Izuzetno opasno vrijeme: Za sutra izdat crveni meteoalarm, temperature idu do 40 stepeni
Zbog očekivanih visokih temperatura zraka, Federalni hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje.
23.07.2023. u 12:55
get url
text

Područje za koje je izdato upozorenje je sjeverni, sjevernoistočni i lokalno centralni predjeli Bosne. Upozorenje je izdato za sutra ( ponedjeljak, 24. juli 2023.) u periodu od 11 do 17 sati.

Maksimalne temperature koje se očukuju u cijeloj zemlji su između 33 i 38 stepeni, što je u granicama narandžastog upozorenja, a sjevernim, sjeveroistočnim i djelimično centralnim područjima Bosne do 40 °C što je u granicama crvenog upozorenja.

- Budite spremni na visoke temperature koje će dovesti do zdravstvenih rizika među ugroženim osobama, naprimjer kod starijih i vrlo mladih osoba. Djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa - upozorili su iz FHMZ-a, te dodali da se građani za sve dodatne informacije mogu obratiti nadležnim institucijama.

U utorak se također očekuje sunčano vrijeme uz umjerenu oblačnost. Poslije podne pljuskovi i grmljavina su mogući u sjevernim, sjeverozapadnim i djelimično centralnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni. Na sjeveru i sjeverozapadu Bosne povremeno jaki udari vjetra. Jutarnja temperatura zraka od 20 do 26, na jugu i sjeveru zemlje do 28, a dnevna od 32 do 38 °C.

U srijedu pretežno oblačno i osjetno svježije vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. U sjeveroistočnim, istočnim i djelimično centralnim područjima Bosne očekuje se jače grmljavinsko nevrijeme, praćeno obilnijim padavinama, jakim udarima vjetra, lokalno i gradom. Prama kraju dana postepeni prestanak padavina i smanjenje naoblake. Vjetar slab do umjeren u Bosni zapadni i sjeverozapadni, a u Hercegovini jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 22, na jugu do 26, a dnevna od 18 do 24, na jugu do 30 °C.

U četvrtak pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab sjevernih smjerova. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 18, na jugu do 22, a dnevna od 20 do 26, na jugu do 32 °C.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.