open-navfaktor-logo
search
Bez napretka
Izvještaj Brisela: RS ugrozio perspektivu BiH za pristupanje u EU
Entitet Republika Srpska je jednostranim preuzimanjem državnih nadležnosti i demontiranjem državnih institucija ugrozio perspektivu Bosne i Hercegovine za pristupanje u Evropsku uniju (EU), ističe se u izveštaju Evropske komisije koji je posvećen BiH.
11.10.2022. u 14:35
get url
text

U izvještaju koji će Evropska komisija objaviti 12. oktobra, a u koji Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid, podvlači se da su stranke sa sjedištem u entitetu Republika Srpska blokirale zakonodavne i izvršne institucije na državnom nivou, "što je dovelo do skoro potpunog zastoja u reformama".

Stručnjaci Evropske komisije navode da je Bosna i Hercegovina "značajno" povećala stopu usklađivanja sa zajedničkom vanjskom politikom EU-a, koje se odnose na sankcije protiv Rusije koje su odgovor na agresiju u Ukrajini.

U nacrtu izvještaja se prepoznaje i pozdravlja ovo povećanje stope formalnog usklađivanja koje je načinila država.

Međutim, u nacrtu dokumenta se podvlači da su se vlasti i stranke iz RS-a zalagale za neutralan stav o agresiji Rusije na Ukrajinu, "osporavajući usklađivanje sa izjavama EU i ometajući punu implementaciju restriktivnih mjera protiv Rusije".

U većini dokumenta o Bosni i Hercegovini se u više navrata spominje da nema nikakvog progresa u važnim poljima.

Navodi se, između ostalog, da Vijeće ministara BiH nije preduzelo nikakve korake da bi razvilo nacionalni program za usvajanje pravne tekovine EU-a. Zbog "političke opstrukcije" je Ministarstvo finansija i trezora ometalo nesmetanu organizaciju oktobarskih izbora uskraćivanjem potrebnih sredstava.

Održavanje izbora je ocijenjeno dobro, ali se kaže da su oktobarski izbori obilježeni nepovjerenjem u javne institucije i retorikom koja je neujednačena. Također se ocijenjuje da nije postignut napredak u obezbjeđivanju i omogućavanju okruženja za civilno društvo. Nijedan napredak Evropska komisija nije obilježila u BiH po pitanju pravosuđa.

Ocijenjuje se da se u BiH nije poboljšala nezavisnost i nepristrasnost pravosuđa, te da izvršna i zakonodavna vlast nije usvojila dodatne mjere zaštite. Dodaje se da nedoslijednost i preširoka diskreciona prava i dalje postoje u primjeni pravila o imenovanju, disciplinskoj odgovornosti, napredovanju u karijeri i sukobu interesa sudija i tužilaca.

- Potrebne su hitne mjere da se vrati povjerenje javnosti u pravosuđe i ojača njegov integritet. Nedostatak političke posvećenosti reformi pravosuđa i loše funkcionisanje pravosudnog sistema i dalje ugrožavaju uživanje prava građana i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala - navodi se u nacrtu dokumenta.

Nema napretka u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala jer, stručnjaci Evropske komisije smatraju da politički lideri i pravosudne institucije nisu uspjeli da se izbore sa široko rasprostranjenom korupcijom i aktivno su blokirali napredak, "što je dovelo do dugoročnog zastoja i sve većih znakova političkog zarobljavanja".

- Kontinuirani nedostatak napretka na svim nivoima povećava rizik od nazadovanja. Politički lideri i pravosudne institucije moraju hitno da poprave situaciju - poručuje se u izveštaju o BiH, prenosi Slobodna Evropa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.