open-navfaktor-logo
search
Sigurnost nije ugrožena
Izvještaj Vlade RS-a upućen VSUN-u: Schmidtove odluke krše Dejton, nema planova za otcjepljenje RS-a
Vlada RS-a usvojila je 28. izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija koji je, u ime RS-a kao potpisnice svih aneksa koji čine Dejtonski sporazum, generalnom sekretaru UN-a i zemljama članicama Vijeća sigurnosti, uputio predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković.
31.10.2022. u 14:50
get url
text

Dvadeset i osmi izvještaj RS-a Vijeću sigurnosti UN-a odnosi se na period maj 2021. - oktobar 2022. godine i u njemu, kao i u svojim dosadašnjim izvještajima, Vlada RS-a izražava svoja viđenja o ključnim pitanjima i problemima sa kojima se suočava Bosna i Hercegovina, a s ciljem razjašnjavanja svojih stanovišta članovima Vijeća sigurnosti i međunarodne zajednice, saopćila je Vlada RS-a.

- U prvom dijelu, Izvještaj se bavi rezultatima izbora u BiH održanih 2. oktobra 2022. godine, uključujući uspjeh aktuelne vladajuće koalicije u RS-u, koji su dokazali podršku birača iz RS-a njenoj energičnoj odbrani Dejtonskog sporazuma. U ovom dijelu Izvještaj govori i o izboru dva političara u Predsjedništvo BiH koji rade na ukidanju Dejtonskog sporazuma, što je za žaljenje, uskraćivanju predstavljanja Hrvatima u Predsjedništvu BiH i nalogu Centralne izborne komisije za ponovno brojanje rezultata izbora za predsjednika RS-a - navodi se u saopćenju.

U drugom dijelu, objašnjava se zašto je poštovanje Dejtonskog sporazuma od suštinskog značaja za uspjeh BiH s obzirom na njenu tragičnu historiju. Također se konstatuje da mnogi uspješni demokratski sistemi predviđaju regionalnu autonomiju i nacionalna prava. Naglašava se posvećenost RS-a Dejtonskom sporazumu i potreba da međunarodna zajednica i bošnjačko rukovodstvo u BiH prestanu da napadaju Sporazum i prihvate ga kao ključ budućnosti BiH.

U trećem dijelu naglašava se da sigurnost u BiH nije ugrožena "uprkos neodgovornoj retorici pojedinih bošnjačkih političara", te da je uzbunjivanje javnosti zbog sigurnosne situacije u BiH ciničan politički trik. Također se ističe da RS dosljedno isključuje svako pribjegavanje nasilju i da nema planove za otcjepljenje.

- Četvrti dio Izvještaja bavi se štetnim posljedicama koje djelovanje Кancelarije visokog predstavnika (OHR) i dalje ostavlja u BiH. Objašnjava se po čemu su diktatorska ovlaštenja koja je OHR prigrabio očigledno nezakonita i zašto odluke njemačkog diplomate Christiana Schmidta flagrantno krše Dejtonski sporazum. U ovom dijelu navodi se i zašto žestoko odbijanje bošnjačkih stranaka da prihvate Schmidtovu odluku pomaže da se razotkrije nelegitimnost OHR-ovih ovlaštenja. Štaviše, konstatuje se sve veća podrška zatvaranju OHR-a i pozivi OHR-u da se konačno odrekne prigrabljenih diktatorskih ovlaštenja - saopćeno je.

Кonačno, u petom dijelu pozdravlja se nedavna odluka Evropske komisije kojom se preporučuje da BiH dobije status kandidata za članstvo u EU i naglašava podrška RS-a evropskim integracijama BiH.

Dvadeset i osmi Izvještaj RS-a Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija dostupan je na internet stranici Vlade RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.