open-navfaktor-logo
search
"Hitni i nepredviđeni troškovi"
Izvršna vlast BiH potrošila 8,4 miliona KM tekuće rezerve: Išlo i za plaće, prijem, pivski festival...
AUTOR: M. R. S.
11.06.2024. u 07:37
get url
text
Vijeće ministara BiH
Vijeće ministara BiH
Vijeće ministara Bosne i Hercegiovine i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine prošle su godine potrošili nešto više od 8,4 miliona KM tekuće rezerve, piše u informaciji koja će se naći pred zastupnicima Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na sjednici iduće sedmice.
Tekuća rezerva budžeta je namijenjena za hitne i nepredviđene izdatke.
Vijeće ministara BiH
Tako su pred sami kraj prošle godine, o čemu smo pisali, ministarstva civilnih poslova te ljudskih prava i izbjeglica dali oko 3,8 miliona KM raznim organizacijama i udruženjima. U informaciji o raspodjeli tekuće rezerve, koju se sačinilo Ministarstvo finansija i trezora BiH, ne piše šta je bilo hitno i nepredviđeno pa je podijeljena ovim udruženjima.
Oko 370.000 KM tekuće rezerve koristilo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine za finansiranje bruto plaća i naknada zaposlenih, a 29.200 KM za tradicionalni božićni prijem koji je organizirala predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.
Ministarsvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, na čijem je čelu Staša Košarac (SNSD), dodijelilo je u decembru prošle godine 30.000 KM Fondaciji Srpska kuća, koju je osnovala Gorica Dodik, kćerka lidera SNSD-a Milorada Dodika. Ova fondacija je zatvorena jer su joj zatvoreni računi s obzirom na to da je na crnoj listi SAD-a.
Milion KM se odnosi na pomoć Turskoj za saniranje posljedica razornog zemljotresa, po pola miliona KM FBiH i RS-u za sanaciju posljedica poplava, a 500.000 KM za troškove timova za zaštitu i spašavanje FBiH i RS-a koji su pružili pomoć Sloveniji.
Išlo je 599.600 KM za Generalni sekretarijat Vjeća ministara BiH radi finansiranja "saniranja i prevencije sigurnosnih propusta na IK sistemu u cilju podizanja nivoa sigurnosti", Ministarstvu komunikacija i prometa BiH 196.223 KM kao "podrška organizaciji Digitalnog samita Zapadnog Balkana", 500.000 KM za "finansiranje povećanja glasačkog udjela BiH u Međunarodnom udruženju za razvoj (IDA)".
Kada su u pitanju članovi Predsjedništva BiH, po 120.000 KM tekuće rezerve dodijelili su Željka Cvijanović i Željko Komšić, a Denis Bećirović 1.100 KM manje od toga.
Članovi Predsjedništva BiH
Bećirović je novac davao za održavanje nekih manifestacija, rad nekoliko udruženja, 3.000 KM je dodijeljeno za 29 penzionera kao pomoć za osnovne životne potrebe najugroženije kategorije penzionera, a u dva slučaja je dodijelio po 1.000 KM pomoći za liječenje.
Iznos od 10.000 KM dao je kao podršku Udruženju "Srce za djecu koja boluju od raka" za izgradnju roditeljske kuće u sklopu UKC-a Tuzla, 10.000 KM Udruženju žrtava i svjedoka genocida kao podršku odlasku u Hag na izricanje presude u predmetu Stanišić i Simatović kao i za pokroviteljstvo konferencije "30 godina od osnivanja MKSJ, naslijeđe i trenutni izazovi", te 10.000 KM Općini Bužim za održavanje manifestacije "Slobodarski dani viteškog grada Bužima". Dodijelio je 11.000 KM Klub vodenih sportova Orka Mostar za pripreme i učešće Lane Pudar na međunarodnim takmičenjima, 7.000 KM Centru za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju u Mostaru za učešće na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi.
Željko Komšić je također dodjeljivao sredstva kao pomoć za održavanje nekih manifestacija, rad udruženja, podržao je odlazak mladih fizičara na takmičenje, sa 20.000 KM podržao Plivački klub Spid Sarajevo, odnosno uspješne Ismalila Barlova i Ismaila Zulfić, za pripreme za nastupe na Svjetskom seniorskom paraplivačkom prvenstvu u Manchestreru, dok je 10.000 KM dodijelio Trećoj gimnaziji Sarajevo za projekat razmjene učenika.
Dodijelio je 16.125 KM za finansiranje operacije jedne osobe u Sloveniji, 10.000 KM pomoći za operaciju kuka petogodišnje djevojčice, 15.000 KM pomoći za nastavak liječenje još jedne osobe.
Željka Cvijanović je za liječenje građana ili osnovne životne potrebe i školovanje djece dodjeljivala uglavnom po 300 i 500 KM u oko 20 slučajeva, ali je dala 20.000 KM Udruženju "Eko Urban Centar" Istočno Sarajevo za održavanje prirodno pivskog festivala, 15.000 KM za Udruženje mladih ekonomista Banja Luka za "Festival domaćih proizvoda", 20.000 KM banjalučkom Udruženju za društveni i ekonomski razvoj "Nebo" za "Analizu potreba starih lica u gradskom naselju za uslugama volonterskih servisa", a 10.000 KM Udruženju "Infinitum", također iz Banje Luke, za projekat "Kulturna tradicija kao alat za razvoj vještina i socijalno uključivanje mladih".
Kompletnu listu dodijeljenog novca iz tekuće rezerve možete pogledati na ovom linku.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.