open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno
Izvršni odbor SDA ove sedmice razgovara o dinamici formiranja vlasti u TK
Izvršni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) u Tuzlanskom kantonu (TK) danas je trebao održati sjednicu, ali je ona odgođena zbog smrti Samira Kamenjakovića, gradonačelnika Živinica i potpredsjednika Kantonalnog odbora SDA TK.
13.03.2023. u 13:26
get url
text

- Do kraja ove sedmice održat ćemo sjednicu Izvršnog odbora, na kojoj ćemo razgovarati o dinamici formiranja vlasti u Tuzlanskom kantonu - rekao je za Faktor Fahrudin Skopljak, predsjednik KO SDA TK.

Prvi korak u procesu formiranja vlasti je izbor mandatara za sastav nove Vlade TK, a ta pozicija je pripala SDA. Kada će mandatar biti izabran, još nije poznato, ali je izvjesno da će to biti jedna od tema na sjednici Izvršnog odbora.

Gradski i općinski odbori SDA za mandatara su kandidirali šest imena, pored aktuelnog premijera TK Irfana Halilagića, tu su i Asim Aljić, Began Muhić, Senada Dizdarević, Hajrudin Mehanović i Rijad Joldić.

Podsjećamo, skupštinsku većinu u TK predvodi SDA sa 13 zastupnika u kantonalnoj Skupštini, a čine je još Demokratska fronta (DF) sa četiri, dva zastupnika Pokreta demokratske akcije (PDA) koji djeluju kao nezavisni, dva zastupnika Stranke za BiH (SBiH) i jedan Socijaldemokrata (SD) BiH. To su ukupno 22 zastupnika, a za minimalnu većinu potrebno je 18 ruku.

Kada je buduća Vlada TK u pitanju, većina ključnih stvari je dogovorena. SDA će pored pozicije premijera imati i osam ministara, DF-u će pripasti tri ministarske pozicije, a SBiH jedna. S obzirom na to da SDA ima potpisan sporazum sa SDBiH, ova stranka će dobiti određene pozicije, ali još nije precizirano koje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.