open-navfaktor-logo
search
Odluka vrlo brzo
Izvršni odbor SDA u petak: Lokalne organizacije oprezne s prijedlozima za mandatara nove Vlade TK
Ime mandatara za sastav nove Vlade Tuzlanskog kantona (TK) bit će poznato u petak, kada je zakazana sjednica Izvršnog odbora Stranke demokratske akcije TK.
16.02.2022. u 14:50
get url
text
Izvršni odbor SDA TK donijet će odluku
Izvršni odbor SDA TK donijet će odluku

- SDA je ozbiljna stranka i ne želimo licitirati s imenima. Nakon sjednice Izvršnog odbora ćemo izaći s imenom mandatara pred javnost - rekao je predsjednik Kantonalnog odbora SDA TK Fahrudin Skopljak.

Nezvanično saznajemo da niti jedan od 13 gradskih i općinskih odbora SDA u TK, još nije zvanično kandidirao niti jedno ime za mandatara. U toku su brojni razgovori i lobiranja, ali u ovom momentu se ne može reći da bilo ko ima sigurnu podršku unutar Izvršnog dobora.

Novu većinu u Skupštini TK čine zastupnici SDA, Demokratske fronte (DF), Stranke za BiH (SBiH) i Socijaldemokrata BiH (SD BiH) te nezavisni zastupnik Smajo Mandžić i zastupnica Pokreta demokratske akcije (PDA) Jasmina Lugavić.

Nepisano pravilo u KO SDA TK je da gradski ili općinski odbor koji dobiju najviše glasova na izborima daju prijedlog mandatara. U ovom slučaju riječ je o Gradskom odboru SDA Živinice, koji je na početku ovog mandata kandidairao Denijala Tulumovića, a on je funkciju kantonalnog premijera obavljao sve dok nije izgubio podršku većine u januaru prošle godine.

VEZANI TEKST - Demokratska fronta TK: Za podršku novoj Vladi tražimo bezuvjetno usvajanje naših inicijativa

SDA Živinice za sada zvanično nije predložila nikoga, kao kandidat se ponovno pominjao Tulumović, ali je on, kako nezvanično saznajemo, u prvom navratu nije prihvatio. Zvali smo Tulumovića i SDA-ovog gradonačelnika Živinica Samira Kamenjakovića, ali oni nisu odgovarali na naše pozive.

Također saznajemo da nije isključeno da ovoga puta premijer bude neko ko nije iz Živinica, s obzirom da je ostalo još samo deset mjeseci mandata i nema puno vremena za unutarstranačke konsultacije i lobiranja te se traži kandidat koji ima široku podršku, radi što boljeg učinka u kratkom vremenu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.