open-navfaktor-logo
search
Politička ljubav
Jača veza Orbana i Dodika i priča o kršćanskim vrijednostima i problemom s muslimanima, za "Trojku" sve uredu
Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik i mađarski premijer Viktor Orban, dva od tri, preostali je hrvatski predsjednik Zoran Milanović, najpouzdanija evropska igrača predsjednika Rusije Vladimira Putina imaju, sada već višegodišnju, "političku ljubav".  
04.10.2023. u 21:34
get url
text

VEZANI TEKST - Orban sa Dodikom: Uvođenje sankcija i pritisak na bosanske Srbe može dovesti do eskalacije tenzija

Od novembra 2021. godine kada su se Dodik i Orban sastali u jednom restoranu kod Laktaša, veza Banje Luke i Budimpešte jača, a minimizira se Bosna i Hercegovina kao država. 

- Kršćanska Evropa je u velikim problemima zbog svoje unutrašnje slabosti i jakih udaraca izvana. Čini se, a i ja to tako vidim, da se latinsko kršćanstvo u Evropi više ne može držati na vlastitim nogama. Bez saveza s pravoslavljem, s istočnim kršćanstvom, mi teško da ćemo uspjeti preživjeti iduće decenije - kazao je svojoveremeno Orban i sigurno bacio Dodika u politički trans.

Još kada je u decembru 2021. Orban izjavio kako se "Balkan ne može stabilizirati bez Srba niti bez BiH, a BiH se ne može stabilizirati bez bh. Srba", Dodik je znao da je dobio brata u svojim planovima za pokušaj razbijanja BiH i da za podršku ne treba uvijek ići u Moskvu, do Budimpešte može se i automobilom. Tamo će i moliti za prijeko potreban novac kako bi spasio RS od kolapsa. Istina, zasad dobija mrvice i poljoprivredne mašine.

- Srpska nacija je ključna za Balkan. Izazov sa BiH je kako integrirati zemlju sa dva miliona muslimana - naglasio je prije nepune dvije godine Orban.

Od tada pa do posljednje posjete Dodika Budmipešti u ponedjeljak Mađarska otvoreno preferira enitet umjesto državu BiH, otvoreno stoji iza Dodika zbog čega je nemoguće da Evropska unija uvede sankcije prema njemu, miješaju se u izbore u BiH dajući čelniku RS-a otvorenu podršku...

VEZANI TEKST - Kako mađarska politika igra po ruskim notama u BiH, za šta im služe Dodik i Čović

Orbanov, najblaže rečeno, nekorektan odnos prema BiH naravno prati i njegova desna ruka Peter Szijarto, koji je u aprilu ove godine tokom sastanka sa čelnikom HDZ-a Draganom Čovićem izjavio kako su dogovarane promjene Izbornog zakona "na kršćanskim osnovama". 

I tu nije kraj. Orbanov operativac u EU, komesar za proširenje Oliver Varhelyi optuživan je kako od europarlamentaraca tako i od zapadnih medija za pristrasnost i favoriziranje Srbije. Tako je Liberalna proevropska politička grupa Evropskog parlamenta Renew Europe u martu ove godine uputila pismo predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, pozivajući na uspostavljanje nezavisne i nepristrasne istrage o ponašanju i aktivnostima evropskog komesara za susjedstvo i proširenje Varhelyija.

VEZANI TEKST - Snimak razgovora Čovića i mađarskog ministra Szijjarta: Promjene Izbornog zakona "na kršćanskim osnovama"

A šta radi aktuelna vlast u BiH? Srpske i hrvatske stranke podržavaju Orbana i njegove kurire, dok "Trojka" (SDP, NiP i NS) stavlja glavu u pijesak. Krajnji domet bio je odlazak ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića u Budimpeštu u julu gdje je zamolio Szijjarta da "razgovora s Dodikom"? 

Kartu za Peštu Konaković je dobio vjerovatno nekoliko mjeseci prije. Tada su mu prijale Szijjartove oštre riječi u Sarajevu prema Sjedinjenim Američkim Državama koje su kritikovale Konakovićev odnos sa medijima. U nastavku je Szijjarto hvalio Dodika, ponovio da zbog veta Mađarske EU neće uvesti sankcije, a Konaković je šutio. Tek je spomenuo kako BiH i Mađarska nemaju otvorenih pitanja. Izjava koju bi odmah potpisao Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.