open-navfaktor-logo
search
Nevrijeme
Jak vjetar oštetio krovove na objektima u više kantona, najteže u Bihaću
Jak vjetar prethodne noći zahvatio je područje Unsko-sanskog kantona i prouzrokovao značajnu materijalnu štetu na stambenim i drugim objektima.
04.11.2023. u 11:40
get url
text
Bihać nevrijeme
Bihać nevrijeme

Prema podacima Federalne uprave civilne zaštite najteža situacija bila je u gradu Bihaću. Jak vjetar pričinio je veću materijalnu štetu u smislu oštećenja krovova, crijepova sa poslovnih, stambenih i pomoćnih objekata, kao i urušavanje stabala koja su prouzrokovala štetu.

U gradu Cazinu prouzrokovana je manja materijalna šteta oštećenjem krovova na nekoliko stambenih objekata.

I na području Kantona Sarajevo jaki udari vjetra prouzrokovali su materijalnu štetu. Jedno drvo je palo na dva automobila u općini Stari Grad, a sa krova zgrade Srednje poljoprivredne škole obrušio se manji dio lima. Također se manji dio lima u općini Novi Grad obrušio sa krova zgrade.

Na području Zeničko-dobojskog kantona zbog udara jakog vjetra došlo je do oštećenja krovnih konstrukcija i izvaljivanja stabala u općinama Zavidovići i Kakanj nakon čega su prouzrokovane materijalne štete na objektima.

U toku protekle noći područje grada Livna zahvatilo je snažno nevrijeme praćeno tučom i kišom. Prema dostupnim informacijama nisu evidentirane materijalne štete.

Također je zbog jakog vjetra došlo do oštećenja električne mreže, posebno je u Unsko-sanskom kantonu došlo do više kvarova na dalekovodima i niskonaponskoj mreži.

Većina kvarova je otklonjena, ali još uvijek bez napona su sljedeći dalekovodi: u gradu Bosanska Krupa dio 10 kv dv Jasenica, u općini Sanski Most dio 20 kV dv Dabar i u općini Bosanski Petrovac dio 20 kV dv Klenovac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.