open-navfaktor-logo
search
Unutrašnja pitanja
Jakob Finci oštro kritizirao: Izrael ne pomaže Jevrejsku zajednicu u BiH, podržavaju HDZ
Predsjednik bosanske Jevrejske zajednice oštro je kritizirao odluku Izraela da se uključi u unutrašnju politiku njegove zemlje, optužujući Ambasadu da djeluje kao podrška jednoj lokalnoj političkoj stranci etničkih Hrvata.
12.08.2022. u 09:54
get url
text

VEZANI TEKST - Ambasada Izraela: Prijedlozi hrvatske strane o promjenama u Izbornom zakonu BiH su dobrodošli

U mail poruci Haaretzu, Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine, izjavio je da je "začuđen" izraelskim dopisom koji podržava kontroverzni plan izborne reforme za koji kritičari kažu da bi umanjio politički utjecaj Jevreja, Roma i drugih manjina u zemlja.

U dopisu koji je procurio, koji je izdala Izraelska ambasada u glavnom gradu Albanije Tirani, koja je također nadležna za Bosnu i Hercegovinu, navodi se da su "spremnost i prijedlozi hrvatske strane, kao što je pokazano tokom pregovora o izmjenama izbornog zakonodavstva dobrodošli."

Izraelski list dalje u tekstu navodi da "promoviran od strane Ureda visokog predstavnika - institucije koju podržava EU, stvorene nakon ratova na Balkanu 1990-ih da nadgleda civilne aspekte implementacije sporazuma kojim se okončava rat u Bosni - plan bi primjenio lokalnu demografiju na izborima, što bi se moglopretvoriti u  dalje učvršćivanje moći etnonacionalističkih partija".

Pozdravili su ga hrvatski nacionalisti, izazivajući proteste Jevrejske zajednice u BiH. 

Trenutni politički sistem u BiH zasniva se na sporazumu o podjeli vlasti između njene tri glavne etničke grupe: Bošnjaka, Srba i  Hrvata - aranžman za koji se vjeruje da je isključio više od 100.000 građana iz mogućnosti predstavljanja u najvišim političkim organima. 

- Ovo je bio prvi put da Izrael zauzima stav u unutrašnjim bosanskohercegovačkim stvarima, ne pomažući Jevrejsku zajednicu, niti na zahtjev Jevrejske zajednice, već jednu političku stranku u zemlji - napisao je Finci, koji je ranije zatražio promjenu postojećeg sistema pred Evropskim sudom za ljudska prava.

VEZANI TEKST - Zašto izraelski ambasador nije imenovao krivca: Zna se ko je presudu Sejdić-Finci pretvorio u "hrvatsko pitanje"

Fincijevi komentari uslijedili su manje od dan nakon što je izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova izjavilo za Haaretz da je u dopisu Ambasade izražena "podrška za očuvanje prava Jevrejske zajednice u zemlji" i da je dopis "poslan nakon lokalne inicijative za promjenu izbornog zakona i straha da bi implikacije rasprave oko ove promjene mogle naštetiti tim pravima.”

Ministarstvo je odbilo komentarisati Fincijeve navode ili mail koji je navodno napisao izraelski ambasador, a koji je u srijedu objavljen u bh. medijima. U pismu, ambasador Noah Gal Gendler tvrdi da se "prava Jevrejske zajednice u zemlji zloupotrebljavaju za blokiranje suštinskih unutrašnjih procesa u Bosni i Hercegovini".

- Znamo i veoma cijenimo Fincija i njegov rad za jevrejsku zajednicu i nemamo interesa da odgovorimo na njegove riječi - rekao je portparol Ministarstva vanjskih poslova Haaretz-u.

Bosanska ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, bošnjačka političarka jevrejskog porijekla, izjavila je u utorak za Haaretz da je iznenađena izraelskim dopisom.

- Teško je shvatiti kako bi zvanična politika države Izrael mogla biti da pozdravi diskriminaciju Jevreja zbog nemogućnosti obnašanja dužnosti u Bosni i Hercegovini - rekla je ona.

VEZANI TEKST - Turković uputila demarš MVP-u Izraela, zatražila pojašnjenje stavova o Izbornom zakonu

- Potreban je iskren pristup i istinska podrška vlade Izraela kako bi se zaštitila prava jevrejskog naroda u Bosni i Hercegovini, a ne da se hvale onima koji održavaju nejednakost uskraćujući ljudima drugog porijekla, kao što su Jevreji, njihova prava, u Bosni.

Ministrica vanjskih poslova BiH je također ponovila ove stavove u pismu izraelskom Ministarstvu vanjskih poslova u kojem je tražila pojašnjenje i ustvrdila da je većina bosanskih stranaka protiv predložene reforme.

Činilo se da je ministricina osuda izazvala bijes među bosanskim Hrvatima, a zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić je dezavuirao njene komentare na društvenim mrežama.

- Danas, tokom mog telefonskog razgovora sa izraelskim ambasadorom H. E. gospodinom Noahom Gal Gendlerom, prenio sam da demarš upućen Izraelskoj ambasadi u Albaniji da to nije službeni stav države Bosne i Hercegovine, već poseban stav jedne političke stranke - napisao je Brkić na Twitteru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.