open-navfaktor-logo
search
Turistička atrakcija
Jašarević: Zabilježeno 20.000 posjetilaca Tvrđavi Vranduk, završeni opsežni radovi na rekonstrukciji
Javna ustanova Muzej grada Zenice tokom ove godine bio je organizator ili suorganizator 122 promotivna programa i radionice, od čega 11 sa međunarodnim karakterom, a sudjelovali su i u realizaciji dva međunarodna projekta - kazao je u izjavi za Fenu direktor te muzejske institucije Adnadin Jašarević.
19.12.2022. u 09:53
get url
text

Međunarodni projekti u kojima su sudjelovali, "Poruke iz prošlosti" (o stećcima) i "Modeliranje naslijeđa" važni su, dodao je, zbog kontinuiteta saradnje sa sličnim ustanovama iz zemalja okruženja. Uspješno su organizirali i četiri međunarodne manifestacije - "Tragovima bosanskog kraljevstva", "Noć tvrđava", "Međunarodni dan muzeja" i, kao suorganizatori, "Zeničko proljeće".

- U saradnji s Dadom Ruvićem, prvi put u historiji muzejske djelatnosti na području Bosne i Hercegovine nedavno smo organizirali videoizložbu "Nju je lako voljeti", koja prikazuje prirodne ljepote naše domovine. Kao i u mnogo čemu do sada, Muzej Grada Zenice uvijek je prvi u svemu što radi u muzejskoj djelatnosti u BiH. I ne samo u muzejskoj. Hoće li se pojaviti neko bolji, otom-potom, ali mislim da će proći godina - podvukao je Jašarević.

Završili su, napominje, opsežne radove na rekonstrukciji Tvrđave Vranduk, gdje su popravili pukotine na bedemu i zidinama bunara te završili i posjetiocima otvorili srednjevjekovno Trgovište.

- Time smo uveliko poboljšali turističku ponudu, ali riječ je i o projektu revitalizacije srednjovjekovnog naslijeđa - kaže Jašarević.

Naročito, dodaje, želi istaći izdavačku djelatnost, jer su uspjeli objaviti čak pet knjiga, što je ocijenio iznimnim uspjehom.

- Veliki je to uspjeh pogotovo u ovakvoj ekonomskoj krizi, zbog silnih poskupljenja pa i papira, štamparskih troškova. Uprkos rastu budžeta na svim nivoima, fondovi za kulturu su na istom. Čak su i manji, uprkos tome što je sve skuplje. Kada vam neko kaže da je uspio objaviti jednu knjigu, to je uspjeh, a kamoli pet. Dvije su objavljene u okviru međunarodnog projekta "Poruke iz prošlosti", u okviru naše manifestacije "Tragovima bosanskog kraljevstva" koju smo ove godine organizirali 15. put u Vranduku - napominje Jašarević.

Raduje ga da je bio i solidan odziv publike te posjetilaca srednjovjekovne Tvrđave Vranduk, koja je, uz glavnu zgradu u Gradu, drugi izložbeni prostor zeničkog muzeja.

- Još to nije na nivou kakav je bio prije pandemije, ali približavamo se tome. Naime, poslije pandemije, uprkos kvaliteti i atraktivnosti programa, vrlo je slab bio odziv publike. Sada se i to vraća u normalu. Ove smo godine imali više od 20.000 posjetilaca Muzeju pa se i na tom, ukupnom nivou približavamo nekadašnjem standardu muzeja jer smo prije pandemije već bili premašili brojku od 30.000 posjetilaca na godišnjem nivou. Računam da tu brojku ponovo dosegnemo već iduće godine - najavljuje on.

Napominje da je ove godine zabilježeno oko 8.000 posjetilaca u Tvrđavi Vranduk, od ukupne brojke od 20.000 posjetilaca zeničkog muzeja.     

Plan za narednu godinu je, dodaje, da sudjeluju u realizaciji četiri IPA projekta koje finansira Evropska unija.

- Riječ je o dodatnoj digitalizaciji sadržaja muzeja na principu da je posjetilac sukreator, odnosno sukustos. Zatim, plan je da poradimo na energetskoj efikasnosti glavne muzejske zgrade, a u okviru jednog IPA projekta radit ćemo rekonstrukciju, odnosno reviziju etnološke postavke, koja će dobiti novi izgled. Planiramo rekonstruistati i stalnu postavku "Zbirka medija 20. stoljeća" te dodatno urediti već funkcionalni Kutak za dječije radionice, koji se nalazi u podrumu muzeja. Očekujemo novac od Gradske uprave Grada Zenica pa ćemo taj prostor uraditi po mjeri djeteta - najavljuje Jašarević.

Važni projekti za ovu ustanovu i za narednu godinu ostaju tradicionalne manifestacije "Noć tvrđava", "Tragovi bosanskog kraljevstva", kao i davanje značajnog doprinosa manifestaciji "Zeničko proljeće".

- Nakon sedam godina istraživanja, naredne godine planiramo objaviti i knjigu "Žene u bosanskohercegovačkoj arheologiji" te jednu ekološku publikaciju koju ćemo bogato ilustrirati - najavljuje u razgovoru za Fenu direktor Muzeja grada Zenica Adnadin Jašarević.

Godišnji budžet zeničkog muzeja, a što zavisi od priliva sredstava iz projekata u kojima sudjeluju, iznosi od 350.000 do 450.000 KM. Ustanova ima 12 zaposlenih, za koje su plaće te dio materijalnih troškova sufinansirani iz budžeta Vlade Zeničko-dobojskog kantona. Ostatak novca za materijalne troškove namiruje im Grad Zenica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.