open-navfaktor-logo
search
Privredna komora FBiH
Jašarspahić: Inicijativa za privremenu suspenziju akciza na gorivo
Privredna komora Federacije BiH (PKFBiH) uputit će relevantnim institucijama dopis sa incijativom za privremenu suspenziju akcize na naftu i naftne derivate.
07.03.2022. u 13:31
get url
text

- Na osnovu naših kontakata sa kompanijama proteklih dana, u nastojanju da im se olakša poslovanje u okolnostima globalne inflacije, konstantnog povećanja cijena energenata i repromaterijala, te usložnjavanja kompletne situacije prouzrokovane invazijom Rusije na Ukrajinu, smatramo da se upravo kanališe ka takvom rješenju suspenzije akciza na gorivo - kazao je Feni predsjednik PKFBiH Mirsad Jašarspahić, dodajući da je i federalni premijer nagovjestio da je to jedna od opcija.

VEZANI TEKST - Novalić i Krnjić o mogućnosti privremenog ukidanja akciza na naftu

U situaciji kada smo još nedovoljno oporavljeni od posljedica pandemije COVID-19, kako je dodao, javio se novi problem, sukob u Ukrajini, što je dovelo do značajnog rasta cijene barela nafte na svjetskom tržištu sa tendencijom daljnjeg rasta.

- Potražnja za naftom i njenim derivatima je takva, da se bez obzira na rast cijena, značajno ne smanjuje. Slično je i sa hranom jer se na tome ne može štediti - dodao je Jašarspahić.

Naglasio je da će Privredna komora Federacije BiH nastaviti pratiti sva dešavanja koja utječu na poslovanje privrede, te relevantnim organima dostavljati informacije o problemima sa kojima su privrednici suočavaju, u cilju pronalaženja najboljih mogućih rješenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.