open-navfaktor-logo
search
reagiranje zastupnika
Jasmin Musić: ASDA, stranka u USK sa najviše uhapšenih, traži poštenu vlast
Jasmin Musić, zastupnik u Skupštini Unsko-sanskog kantona, reagirao je na izjave nermina Ogreševića, predsjednika NES-a. 
18.07.2021. u 10:45
get url
text
Jasmin Musić

Stranka koja je u Unsko-sanskom kantonu u posljednje dvije godine imala ubjedljivo najviše uhapšenih zbog krivičnih djela povezanih sa političkim funkcijama traži poštenu vlast, komentira Musić.

- Posljednjih nekoliko godina uspostavljeno je nekoliko modela na osnovu kojih političari u BiH postaju popularni, prihvatljivi medijima, NVO sektoru i pojedinim stranim ambasadama. Kao najdjelotvorniji model pokazalo se kritikovanje, a nakon toga i napuštanje Stranke demokratske akcije (SDA), bez obzira na to što kritike upućuju i što je napuštaju oni koji su u njoj proveli 10, 20 ili 30 godina i u ime SDA zauzimali različite pozicije u vlasti. Vrlo često se radi o ljudima zbog kojih je SDA i bila meta medija, sindikata, političkih oponenata i međunarodne zajednice - ocjenjuje Musić. 

Posljednjih mjeseci pojavio se novi model koji pomalo baca u sjenu prethodni, navodi Musić - "Ako ste puno zabrljali u politici i ako vam je većina kadrova kompromitovana na svakom koraku, rješenje za vas je da promijenite naziv stranke i krenete ispočetka"!

- Čitajući intervju Nermina Ogreševića, predsjednika NES-a (bivše ASDA) objavljen u "Avazu" stekao sam dojam da se radi o lideru i stranci koja nikad nije obnašala vlast na bilo kom nivou, pa ima komoditet predstaviti se novom snagom, alternativnom politikom punom ideja i potencijala. Ipak, radi se o političkoj grupaciji koja žari i pali Unsko-sanskim kantonom već punih 20 godina. Prvo kroz strukturu SDA do 2007. godine, a nakon toga kroz, tada novoformiranu, ASDA. Nije bilo mandatnog perioda da nisu bili dio neke od mnogobrojnih vladajućih koalicija u USK. 

Migrantska kriza kao plodno tlo za populizam i demagogiju ASDA-NES kadrova pomalo presušuje. Nakon što im je nestalo argumenata da kukaju na institucije države, Ogrešević se u intervjuu stidljivo bavi ovom temom, ali sada iskazujući nezadovoljstvo Vladom Federacije koja po njemu ništa nije poduzela da pomogne Krajini u borbi protiv ilegalnih migracija. Ista ona Vlada Federacije koja je Vladi USK uplatila četiri miliona KM, koja su sumnjivo potrošena.

Tačno je jedino u intervjuu da je Cazin "čudo neviđeno" iz razloga što je to jedan od gradova koji u Bosni i Hercegovini ima najskuplju vodu i komunalne usluge za građane i gdje su građani po glavi stanovnika najviše zaduženi.

U krajnjoj liniji, neozbiljno je da neko ko ne može osigurati stabilnost i funkcionalnost jedne kantonalne vlasti drži predavanja o tome kako bi to trebalo izgledati na federalnom ili državnom nivou. Umjesto što komentariše nabavku vakcina, za Nermina Ogreševića bi bolje bilo da vlastite kadrove u kantonalnoj vlasti natjera da dijabetičarima u USK osiguraju bar trakice za mjerenje šećera u krvi - ističe Musić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.