open-navfaktor-logo
search
Šta hoće poslodavci
Jasmina Bišćević Tokić: Izmjene zakona u FBiH o bolovanju su na štetu zdravstvenog Fonda i radnika
Na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koja je održana polovinom 2022. godine usvojen je Nacrt izmjena Zakona o zdravstvenom osiguranju kojim se broj dana bolovanja skraćuje sa 42 na 15 o trošku poslodavca, nakon čega bi Fond zdravstvenog osiguranja preuzeo isplatu naknada radnicima.
18.04.2023. u 07:50
get url
text

VEZANI TEKST - Poslodavci zahtijevaju da se radnicima smanji plaćanje bolovanja do 15 dana

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, izjavio je za Faktor da predložene izmjene zakona ne bi oštetile radnike na bolovanju, već one radnike koji su na lažnim bolovanjima, a i ljekare koji dijele bolovanja i šakom i kapom morat će voditi računa jer bi bolovanje nakon 15 dana plaćao Fond zdravstvenog osiguranja FBiH, a iz istog Fonda isplaćuju se i plaće zaposlenim u zdravstvu.

Jasmina Bišćević Tokić, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, reagirala je na izjavu Smailbegovića naglašavajući da je uputio teške optužbe prema ljekarima i da je iznio niz nestina o bolovanju radnika i proceduri oko odbijanja na plaću kada je radnik na bolovanju i ako bi se usvojio zakon koji zagovaraju poslodavci, to bi bilo na štetu radnika.

- Sve što se odvaja iz bruto plaća namijenjenih zdravstvu, sve ide u Fond solidarnosti Zavoda za zdravstveno osiguranje. Dakle, sve što se daje na lijekove, trakice za ispitivanje šećera, vanmateričnu oplodnju, liječenje u inostranstvu, sve se finansira iz budžeta Zavoda za zdravstveno osiguranje KS. Ako se iz ovog Fonda počne plaćati bolovanje radnika nakon 15 dana, smanjit će se suma novca za ove stavke što sam nabrojala i još mnogo stavki koje nisam spomenula - kaže Jasmina Bišćević Tokić.

Našu sagovornicu iznenađuje činjenica da Adnan Smailbegović ne zna koliko se odbija radnicima kada su na bolovanju.

- Kada je na bolovanju, radnik dobija 80 posto plaće izuzev povreda na radu i u tom slučaju plaća se isplaćuje bez odbitaka. Dakle, nije tačno da se radnicima, kada su na bolovanju, samo odbija topli obrok i za prijevoz. Više od 42 dana bolovanja Zavod zdravstvenog osiguranja KS refundira novac poslodavcu za isplaćenu plaću. Ako se produžava bolovanje radnika nakon 42 dana, o tome odlučuje stručna komisija Zavoda. Optužbe predsjednika poslodavaca da ljekari daju neopravdana bolovanja su teške i nistinite. Ako Smailbegović ima dokaze o tome, neka ih predoči - ističe Bišćević Tokić.

Optužbe protiv ljekara Bišćević Tokić ne prihvata, pa kaže:

- Žalosno je to što je izjavio Smailbegović jer bolovanje može otvoriti samo ljekar porodične medicine koji ne može pisati bolovanje kako mu se svidi, prema riječima predsjednika poslodavaca. Zna se tačna procedura kada se bolovanje nastavlja određivanjem prvostepene, pa drugostepene ljekarske komisije i sve to kontroliše Zavod za zdravstveno osiguranje. Do 42 dana bolovanja vodi porodični ljekar, poslije bolovanje vodi ljekarska komisija i poslije godinu dana bolovanja po zakonu se mora ići na invalidsko-penziono. Dakle, ne može niko davati bolovanje kako hoće, niti može korisiti bolovanje dokle hoće!

Ne mogu poslodavci određivati ljekarima kako oni trebaju davati bolovanje jer nisu stručni za to, a imaju tačna pravila, pa recimo za virusnu prehladu bolovanje je sedam dana, a upala sinusa liječi se 15 dana, tvrdi ljekarka Bišćević Tokić.

- Pored netačnih tvrdnji Smailbegovića žalosno je i što su moje kolege u Parlamentu, ne znajući tačno o čemu se radi, usvojili Nacrt zakona i sada se samo čeka Dom naroda PFBiH i ako oni to potvrde, zakon će biti usvojen. Dobro treba razmisliti šta bi se desilo ako se usvoji ovaj zakon? Većina zna kako je raditi u privatnom sektoru. Niti imaš godišnjeg odmora kad hoćeš jer daju u prekidima po sedam dana, niti imaš optimalne uvjete za rad. Gledam u nekim trgovinama u Sarajevu, radnici nemaju stolice da sjednu. Kažu stolica nije više sredstvo za rad i radnici su bukvalno na nogama osam sati - ističe naša sagovornica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.