open-navfaktor-logo
search
Zaključak Vlade
Javne zdravstvene ustanove u Kantonu Sarajevo vraćaju se u normalni režim rada
Vlada Kantona Sarajevo prihvatila je danas prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS i donijela zaključak kojim se, usljed povoljne epidemilološke situacije, rad javnih zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo vraća u takozvani normalni režim rada, javlja Anadolija.
03.03.2022. u 16:57
get url
text

Novim mjerama ukidaju se trijažni punktovi, kao i COVID ambulante, reduciraju se drive-in punktovi za uzimanje briseva, od kojih u funkciji ostaje drive-in punkt Vrbanja.

- Vlada KS danas je usvojila i nekoliko odluka o izdvajanju sredstva u ukupnom iznosu 4.610.000 KM za projekte rekonstrukcije i sanacije objekata kao i prateće infrastrukture javnih zdravstvenih ustanova, te nabavke medicinske i druge neophodne opreme - saopćeno je iz Vlade KS.

Za projekat rekonstrukcije objekata kogeneracijskog postrojenja u Centru za upravljanje medicinskim otpadom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, radi unapređenja kvaliteta okolišnih komponenti, te uspostavljanja integralnog sistema upravljanja otpadom, kao i za sanaciju trafostanice "Stara hirurgija" odobreno je 650.000 KM.

Za projekte sanacije fasada, te ugradnje termofasada u Općoj bolnici "Prim. dr Abdulah Nakaš", zamjenu zastarjelog sistema ventilacije i klimatizacije, kao i nabavku opreme za održavanje higijene, pripremu i distribuciju hrane u ovoj bolnici namijenjeno je 2.940.000 KM.

Vlada je izdvojila 220.000 KM za nabavku kardiomobila sa medicinskom opremom za potrebe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, a 655.000 KM za nabavku uređaja za protočnu citometriju kao i uređaja za testiranje krvi na bolesti koje se prenose putem krvi, metodom "Single nucleic acid testing".

Za nabavku neophodne medicinske opreme u Zavodu za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a KS, u organizacionim jedinicama stomatološke i specijalističko-konsultativne zdravstvene zaštite i biohemijskog laboratorija osigurano je 145.000 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.