open-navfaktor-logo
search
Zasjedaju online
Javnost zaboravila da neki skupštinski zastupnici postoje: Za šta primaju više od dvije hiljade maraka
Tramvaji svakodnevno puni, i dok se građani guraju ne bi li ušli u vozila javnog gradskog prijevoza da poslije posla odu kući, vladajuća većina i dalje insistira na održavanju sjednica online, a javnost je zaboravila da neki zastupnici uopće i postoje.
24.02.2021. u 20:03
get url
text

Pitaju se tako gdje je zastupnik Fahrudin Pecikoza, zašto se ne javlja, da li još zastupa svoje glasače, za što prima mjesečno 2.583 KM kao profesionalni zastupnik.

Pecikozinog imena uopće nema ni u statistikama postavljenih pitanja i inicijativa na stranici Skupštine Kantona Sarajevo.

Za šta se onda plaća zastupnik koji u ime građana koji su ga birali nema potrebu da pita, da traži, da uputi inicijativu, da reagira ne nepravilnosti, nepravdu, za promjenu.

Zaboravila je javnost i na Harisa Plehu, koji se javi sa vremena na vrijeme sa ponekim pitanjem i inicijativom, a kako su krenule online sjednice, slabo se čuje glas zastupnika Sabahudina Delalića, Hameda Aljovića i Amre Hasagić.

Po broju postavljenih pitanja i upućenih inicijativa vode zastupnice Neira Dizdarević, Danijela Kristić, Bibija Kerla i Vildana Bešlija, zatim zastupnici Zvonko Marić i Elvis Vreto, oni su za razliku od ostalih zastupnika postavili više od 100 pitanja i inicijativa, a samo zastupnica Neira Dizdarević ima 410 pitanja i inicijativa. 

S obzirom na to da većina njih ne pali kamere ni tokom videojavljanja na sjednicama Skupštine, zaboravit ćemo kako većina njih izgleda, a pitanje je i gdje provode radno vrijeme, kako provode dane kao profesionalni zastupnici i kako opravdavaju plaću koja je daleko od prosječne plaće građana koji ih plaćaju i čije interese bi trebalo da zastupaju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.