open-navfaktor-logo
search
Dom naroda BiH
Je li blokada jedini način da opozicija zaustavi Dodikove i Čovićeve zakone; Smajić: Povlačenje vitalnog interesa bi bilo pogrešno
Semir Efendić, predsjednik Stranke za BiH, ustvrdio je da opozicija u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine može i hoće zaustaviti zakone koje traže lideri SNSD-a i HDZ-a Milorad Dodik i Dragan Čović, a koji idu na štetu države.
27.09.2023. u 22:15
get url
text

VEZANI TEKST - Od reformskih zakona nema ništa, slijedi završni čin stezanja "Trojke", Dodik najavio "pucanje" u Predsjedništvu BiH

Radi se o zakonu o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine kojim se "protjeruju" strane sudije, i izmjenama Izbornog zakona kojim bi izbor članova Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine bio uglavnom prepušten SNSD-u i HDZ-u.

Jedan način da ovakvi zakoni, ako i kada dođu u parlamentarnu proceduru, budu zaustavljeni u Domu naroda jeste da nema kvoruma pa time ni sjednice. Drugi način je povlačenje pitanja vitalnog nacionalnog interesa, o čemu onda konačnu riječ daje Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

Džemal Smajić (SBiH), delegat iz reda bošnjačkog naroda u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, kazao je da je nedolazak na sjednicu tri delegata iz ovog kluba jedini način i da će zaustaviti ove zakone.

Na konstataciju da ne mogu tako "dovijeka" jer bi bio blokiran rad Doma, Smajić je rekao da nemaju drugi način.

- Dotjerali su nas do zida. To je zadnji odbrambeni mehanizam za pokušaj ucjene države, da ne bude kvoruma, da ne dođu tri delegata – dodao je Smajić.

Iako postoji kao mogućnost, povlačenje pitanja vitalnog nacionalnog interesa, stava je Smajić, bilo bi pogrešno.

VEZANI TEKST - Nešković i Špirić zatražili razmatranje zakona o Ustavnom sudu BiH, Džaferović zaprijetio napuštanjem sjednice

- Ustavni sud bi odluči kao i kod zakona o prebivalištu, rekao bi da nisu ugroženi interesi Bošnjaka, jer odlaze strane sudije, ne odlaze sudije iz reda bošnjačkog naroda – istakao je Smajić.

I Šefik Džaferović (SDA), predsjedavajući Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda, u dva navrata, kada je na posljednjim sjednicama Doma naroda traženo da na dnevni red bude stavljen zakon o Ustavnom sudu BiH, najavio je da će delegati iz Kluba Bošnjaka napustiti sjednicu, a to bi značilo da nema kvoruma i ona bi bila prekinuta.

Tada je bila riječ o zakonu kojeg je predložio SDS-ov delegat Želimir Nešković. Džaferović je upozorio tada da je bio jednoglasan stav kluba Bošnjaka da će napustiti sjednicu ako Neškovićev prijedlog dođe na dnevni red.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.