open-navfaktor-logo
search
Izbor delegata
Je li Dodik poranio sa slavljem: Nevažeći listić u NSRS-u ipak bi mogao biti važeći?
Nevažeći listić koji je odlučio ishod glasanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske te SNSD-u donio četiri delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine mogao bi ipak biti važeći.
01.12.2022. u 19:17
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik ima četiri delegata u Domu naroda PSBiH, presudili glasovi za Vojina Mijatovića i nevažeći listić PDP-a

Glasanje u Narodnoj skupštini Republike Srpske za pet delegata u državnom Domu naroda obavljeno je danas. Glasala su 83 zastupnika, a važećih listića bilo je 82 te jedan nevažeći.

Nevažeči listić bio je za PDP, a upravo ovaj listić odlučio je ishod glasanja. Naime, ukoliko bi listić pak bio važeći, jer konačnu raspodjelu mandata će izvršit Centralna izborna komisija BiH, onda će uslijediti žrijebanje između SNSD i PDP za to mjesto.

Postupak današnjeg glasanja tehnički je vodila Komisija za izbor i imenovanje NSRS-a koja je i utvrdila rezultate te ovaj listić proglasila nevažećim.

No prema članu 5.17 Izbornog zakona BiH listić je nevažeći ako:

1. ako nije ispunjen, ili je ispunjen tako da nije moguće sa sigurnošću utvrditi kojoj je političkoj stranci, koaliciji, nezavisnom kandidatu ili listi nezavisnih kandidata birač dao svoj glas;

2. ako su dopisana imena kandidata; ili

 3. ako je označeno više od jedne političke stranke, koalicije, nezavisnog kandidata ili liste nezavisnih kandidata; ili

4. ako se na osnovu oznaka, koje je birač dopisao na glasački listić, kao što je potpis, može utvrditi njegov identitet; ili

5. ako birač označi glasački listić na način drugačiji od onog koji je utvrđen u članu 5.14

Izborni zakon BiH

A član 5.14 ovog zakona kaže kako glasački listić omogućava biraču da glasa samo za jednu od sljedećih opcija:

 1. nezavisnog kandidata; ili

2. političku stranku, koaliciju ili listu nezavisnih kandidata; ili

3. mogućnost da, u okviru kandidatske liste jedne političke stranke, koalicije ili liste nezavisnih kandidata, označi jednog ili više kandidata. Ako je birač ispravno označio jednog ili više kandidata na jednoj listi, smatra se da je ta lista dobila jedan važeći glas u svrhu raspodjele mandata.

Izborni zakon BiH

Kako se prema Izbornom zakonu BiH, ništa od ovoga ne nalazi na spornom glasačkom listiću sada je sve na CIK-u koji prema Uputstvu o postupku provođenja posrednih izbora u BiH jedini može objaviti i utvrditi rezultate izbora.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.