open-navfaktor-logo
search
Državni ministar
Je li Forto (ne)svjestan svojih mogućnosti i kada će prestati izigravati opoziciju samom sebi?
Zasigurno nije jednostavno postati državni ministar i naviknuti se na novi spektar mogućnosti koje imaš na raspolaganju, a sve u svrhu pomoći građanima Bosne i Hercegovine. No pitanje koje je neizbježno jeste hoće li se neki ikada privići i krenuti sa konkretnim radom?
27.10.2023. u 08:34
get url
text

VEZANI TEKST - Forto već ima problem u najavi, ukidao bi nosanje CIPS-ovih potvrda bankama, ali Agenciju za zaštitu ličnih podataka nije pitao

Prije dva dana su mnogi mediji prenijeli fotografije ogromnih gužvi ispred zgrade Pošte / CIPS-a u općini Novi Grad gdje stanovnici vade potrebne dokumente za javni poziv za dodjelu pomoći Evropske unije.

Oglasio se putem svog Facebook profila ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto i podijelio besplatan savjet.

- Pozivam sve vlade, ministarstva i institucije da odmah prestanu zahtijevati CIPS potvrde u javnim pozivima i konkursima. Umjesto toga, trebaju se obratiti Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) i pribavljanje ovog dokumenta riješiti elektronskom razmjenom podataka – poručio je on.

Državni ministar poziva umjesto da predlaganjem izmjena zakona, što mu je i posao, u saradnji sa kolegama u Vijeću ministara BiH uredi prestanak zahtijevanja CIPS-ove potvrde za svakojake potrebe?!

- IDDEEA je spremna sarađivati sa svim relevantnim organima i ministarstvima kako bismo poboljšali pristup građana svojim dokumentima i smanjili nepotrebno gubljenje vremena i resursa – kaže još Forto.

Nedavno je ministar obznanio i da je Agencija spremna na saradnju i sa bankarskim sektorom iz jednostavnog razloga – kako bi im "olakšali".

VEZANI TEKST - Forto objavio rat CIPS-u, ali u FBiH, kaže da će probati i u RS-u

Na stranu što IDDEEA nije u direktnoj nadležnosti Forte, odnosno što idetifikacioni dokumenti nisu Fortin resor već Ministarstva civilnih poslova, ali s ovim vaninstitucionalnim dogovorom zamišljeno je da građani ne moraju donositi CIPS-ove potvrde već da će njihove lične podatke pribavljati (strane) banke preko Agencije za bankarstvo. I to samo u FBiH, u RS-u će to možda "probati".

Tu nije kraj. Državni ministar ne dijeli samo besplatne savjete i rješava stvari van institucija već i pokreće peticije.

- Sigurnost u saobraćaju, kako naše djece tako i svih građana, može se postići samo zajedničkim naporima. Stoga pozivam sve građane, a posebno vozače, da preuzmu odgovornost i podrže Peticiju za sigurno kretanje i za život u saobraćaju – poziva on opet.

Da li Forto kao državni ministar i višegodišnji akter na političkoj sceni još ne poznaje način na koji država i sve njene ćelije funkcionišu – na zakonskim i podzakonskim aktima. Njegov posao kao državnog ministra trebao bi biti mnogo iznad djelovanja NVO-a, odnosno poziva na potpisivanje kojekakvih peticija ili zagovaranja digitalizacije na dobrovoljnoj bazi. 

Nevladine organizacije jesu korektiv i svojevrsna opozicija svakoj vlasti, ali Fortino skrivanje iza takvog djelovanja je pomalo zbunjujuće i nameće pitanje: ko je u tom odnosu vlast, a ko opozicija?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.