open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Je li Miomirka Melank smijenjena s mjesta predsjednice Komisije za ljudska prava zbog ezana ili...
Iz Etičke komisije Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH za Faktor je rečeno da su održali sjednicu po prijavi zastupnice Kenele Zuko (SDA) protiv zastupnice Miomirke Melank (Naša stranka), ali da su prijavu proslijedili Komisiji za izbor i imenovanje Zastupničkog doma FBiH.
25.07.2022. u 07:57
get url
text
Miomirka Melank

"Bezobrazno ispiranje mozga" 

Zastupnica Zuko je zatražila u ime Kluba SDA smjenu zastupnice Melank sa mjesta predsjednice Komisije za ljudska prava Zastupničkog doma i članice Komisije za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, a zbog grubog kršenja etičkog kodeksa ovog doma.

VEZANI TEKST - Zuko: Melank je svojim stavovima o ezanu prekršila etički kodeks i mora biti smijenjena

Kao razlog tog zahtjeva navode se "šovinistički, islamofobni i ksenofobni stavovi Melank o tradicionalnom muslimanskom pozivu na molitvu, ezan, a koji su se pojavili u medijima".

Melank je autorica e-maila koji je cirkulirao kanalima masovnih komunikacija u kojem se o ezanu govori kao "bezobraznom ispiranju mozga", "ideološko-propagandnom džinglu"...

- Sjednica Etičke komisije Zastupničkog doma FBiH održana je 30. juna online. Razmatrana je prijava Kenele Zuko od 23.6.2022. godine protiv Miomirke Melank sa zahtjevom za razrješenje sa mjesta predsjednice Komisije za ljudska prava Zastupničkog doma i članice Komisije za obrazovanje, nauku, kulturu i sport.

Nakon uvodnog izlaganja, Komisiji se obratila i zastupnica Kenela Zuko u svojstvu podnositeljice prijave kao i zastupnica Miomirka Melank na koju se odnosi podnesena prijava. Prisutni članovi komisije su obavili diskusiju tokom koje su iznijeli svoje prijedloge i sugestije, te na kraju jednoglasno donijeli zaključak - navedeno nam je iz Etičke komisije.

"Prijavu nije moguće razmatrati"

U zaključku stoji da predloženi dokazni materijal dostavljen uz prijavu Etičkoj komisiji datira od 22.7.2018, a konstituirajuća sjednica ovog saziva Zastupničkog doma je održana 27.11.2018. godine.

- Prema odredbama Etičkog kodeksa prijavu sa ovim pratećim materijalom nije moguće razmatrati. Prijavu prosljeđujemo Komisiji za izbor i imenovanje Zastupničkog doma u skladu sa Poslovnikom o radu Zastupničkog doma na dalje postupanje s obzirom na to da po Poslovniku Etička komisija nema ovlaštenje za smjenu zastupnika iz radnih tijela - stoji u zaključku Etičke komisije.

Predsjednica Komisije Samira Begić nam je kazala kako nema povratnu informaciju da li je Komisija za izbor i imenovanje zasjedala po ovom pitanju.

VEZANI TEKST - Rijaset IZ BiH o izlivu mržnje prema ezanu: Miomirka Melank ezan ne čuje

Razgovarali smo i sa Ismetom Osmanovićem, zastupnikom u Zastupničkom domu FBiH, članom Komisije za izbor i imenovanje ovog doma, a koji nam je potvrdio da Komisija nije zasjedala po ovom pitanju.

"Mogla se napraviti osuda" 

- To prebacivanje na Komisiju za izbor i imenovanja nema nikakvog smisla jer ova komisija odlučuje o članstvima zastupnika u raznim komisijama i odborima, ali na prijedlog njihovih klubova, političkih subjekata koje predstavljaju u Parlamentu FBiH. Komisija za izbor i imenovanje ne može dakle bez takvog prijedloga donositi odluke, možda u nekim iznimnim slučajevima, ali to nije ovaj. To je ustvari pokušaj Etičke komisije da izađe iz, prema mom mišljenju, malo poteške situacije - stava je Osmanović.

Upitali smo kako je Parlamenet FBiH, prema njegovom mišljenju, trebao ili mogao reagirati u ovom slučaju.

- Da je bilo dobro volje, mogao je reagirati sa jednim svojim općim stavom o tome da osudi jedan takav pristup ma od koga dolazio jer u ljudska prava i slobode spadaju i vjerska prava. Bosna je po tome specifična. I ezan i crkvena zvona stoljećima ovdje su u suživotu i sada se nađe neko da u tome pravi problem. To samo može neko ko nije dobronamjeran. Mogla se napraviti jedna osuda, saopćenje, deklaracije, stav i tu bi bila tačka - kazao je Osmanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.