open-navfaktor-logo
search
Presuda 5. aprila
Je li ovo plan Trojke i HDZ-a: Osuditi Novalića, osloboditi Milićević, pa imenovati Vladu FBiH bez Lendine saglasnosti?
Osuditi Fadila Novalića, osloboditi Jelku Milićević, a onda iskoristiti euforiju i dan kasnije imenovati Vladu FBiH bez saglasnosti Refika Lende.
01.04.2023. u 15:52
get url
text

Ovo je, prema informacijama Istrage, plan Trojke i HDZ-a BiH u čiju su realizaciju navodno uključeni i dijelovi Međunarodne zajednice.

Kako piše ovaj portal, dvije ključne osobe za realizaciju ovog plana su, navodno, sudija Suda BiH Goran Radević, te visoki predstavnik Christian Schmidt.

Sudija suda BiH Goran Radević je jedan od trojice članova sudskog vijeća u predmetu "Respiratori". On je, kako piše Istraga, sve do sredine ove sedmice, čak i nakon završnih riječi, uvjeravao svoje kolege da Fadil Novalić i drugi nisu krivi za organizirani kriminal i pranje novca, te da bi se u optužnici Tužilaštva BiH teško mogli pronaći dokazi i za osudu za zloupotrebu položaja.

No, Radević je, navodno, naglo promijenio mišljenje.

- Prema informacijama Istrage, osobe u pravosuđu bliske Narodu i Pravdi su, pozivajući se na zapadne diplomate, zaprijetile novim "crnim listama". Sudija Radević sada zagovara osuđujuću presudu, s tim da bi jedino HDZ-ova ministrica finansija u Vladi FBiH Jelka Milićević bila oslobođena krivice. Dakle, plan je da 5. aprila Sud BiH, preglasavanjem sudije Branka Perića kao predsjednika sudskog vijeća, osudi Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića, a da dan kasnije, 6. aprila, bude održana sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj će biti imenovana Vlada FBiH bez potrebne saglasnosti potpredsjednika Refika Lende - navodi se u tekstu Istrage.

- Uvjeren sam da ćemo 6. aprila dobiti Vladu Federacije BiH - rekao je u petak predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Cijeli tekst pročitajte na portalu Istraga.ba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.