open-navfaktor-logo
search
Ko je odgovoran
Je li Sarajevo prljav grad: Općine moraju plaćati usluge čišćenja javnim preduzećima Rad i Park
Je li Sarajevo prljav grad? Mnogi građani će reći da jeste, ističući da na ulicama ima čak i blata jer se ulice ne peru. Zatim sve zaraste u travu, a na kraju travu, trotare i ulice prekrije lišće kao sada u jesen i niko nije odgovoran što je Sarajevo najblaže rečeno zapušteno.
05.12.2023. u 08:07
get url
text

VEZANI TEKST - U Švedskoj problemi, zdra'o: NiP-ov direktor RAD-a na novom iPhoneu vidi čisto Sarajevo i prljavu EU

Šta je u vezi s čišćenjem u Kantonu Sarajevo obaveza javnih preduzeća Rad, Park i Vodovod i kanalizacija? Građani najviše pritužbi imaju na KJKP Rad čija je osnovna djelatnost odvoz smeća koje građani i firme plaćaju, a uz to imaju oni i drugih zaduženja.

- U zimskom periodu pranje ulica se vrši u odnosu na vremenske prilike. Tako da u ovom periodu nemamo konkretne obaveze za pranje ulica osim kada je veliko zagađenje zraka od loženja, odnosno velikih količina čađi, izduvnih gasova automobila koje se vide na snijegu. U tom slučaju peremo pješačke trotoare i posipamo so da ne dođe do zaleđivanja. Prošle godine to se nije događalo pa nije bilo ni potrebe za pranjem, a kako će biti ove, ne znamo – ističe Mirza Ramić, glasnogovornik Rada.

Ljetno pranje sarajevskih ulica radi se po utvrđenom ugovoru sa Vladom KS ili sa općinama.

- Ugovori o pranju ulica ako su od općinskog značaja potpisuju se s općinama. Sa općinama se potpisuju i redovni i vanredni ugovori. Za pranje ulica potpisuju se redovni ugovori sa tačno imenovanim ulicama i učestalosti pranja i to naplatimo od općina. Vanredne ugovore potpisujemo za ono što posebno žele odgovorni u općini da se uredi i to plaćaju – kaže Ramić.

Pitali smo uklanja li preduzeće Rad lišće sa trotoara i ulica jer se rijetko vide i radnici KJKP Rada da kupe otpatke na ulicama i prazne male kante na nekim šetalištima.

- Ako Rad održava čistoću određenih ulica i trotoara, kupi se lišće. Ali imaju pješački prolazi preko zelenih površina i tu se kupljenjem lišća bavi neko drugi, a ne Rad. Naše posebne ekipe kupe otpatke po trotoarima, na nekim trgovima i šetalištima za šta su potpisani ugovori sa općinama za ovu vrstu djelatnosti – pojašnjava naš sagovornik.

Održavanje čistoće u Kantonu Sarajevo prilično je komplikovano. Za sve se potpisuju ugovori i na kraju se ne zna ko je odgovoran za koji dio posla.

- Zajednička komunalna potrošnja projektuje se na godišnjem niovu u nadležnom ministarstvu Vlade KS. To nisu novci koji se odmah prebace našem preduzeću nego kada završimo određene zadatke, ispostavimo fakturu i to naplatimo. Dakle bez obzira na to što su novci osigurani za naš rad, ne možemo ih dobiti prije nego uradimo bilo šta na održavanju čistoće u KS, a što se navodi u ugovoru – kaže Ramić.

Iz Javnog preduzeća Park kazali su nam da oni urade svoj dio posla za koji su zaduženi oko kupljenja lišća, a za sve ostalo ovisno o tome u čijoj su nadležnosti određene gradske površine, potpisuju se posebni ugovori.

- Općine u Kantonu Sarajevo ne angažiraju Park i nisu nam ponudile kao izvođaču radova poslove održavanja i higijene, a time i čišćenje suhog lišća sa staza i pločnika na površinama i lokacijama koje su u njihovoj nadležnosti održavanja i ni sa jednom općinom nemamo potpisan poseban ugovor o čišćenju staza u toku jesenje sezone – tvrde iz KJKP Park.

KJKP Vodovod i kanalizacija nije zadužen za pranje ulica u Kantonu Sarajevo.

- Naše preduzeće vrši samo sapiranje lokaliteta na kojem je vršen iskop zbog popravke kvara na vodovodnoj ili kanalizacionoj mreži – kazali su nam iz Vodovoda i kanalizacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.