open-navfaktor-logo
search
Neuvjetna sala
Je li sjednica Parlamenta FBiH odgođena zbog plafona koji prokišnjava ili većina nema dovoljno ruku da osigura izbor Vukoje?
Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine još ne znaju gdje će biti održana sjednica zakazana za 28. novembar jer je sala Parlamenta FBiH neuvjetna jer prokišnjava.
26.11.2023. u 11:19
get url
text

Smatraju kako zbog ovog problema nije trebalo odgoditi nastavak četvrte sjednice koja je trebala biti održana 22. novembra i da se o alternativnom prostoru trebalo na vrijeme pobrinuti.

I prije smo radili po hotelima 

- Sjednica 28. novembra neće biti u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine kako je inicijalno planirno. Moguće je da će se održati u sali jedne od općina - kazao nam je Admir Čavalić, šef Kluba zastupnika Stranke za BiH u Zastupničkom domu FBiH.

Naglašava kako se sjednice ne smiju odgađati.

- To se ne smije događati bez obzira na to da li imamo riješeno pitanje prostora. Moramo i dalje funkcionirati kao parlament, tog sam stava i tako mislim za svako parlamentarno tijelo sa različitih nivoa vlasti. Podrazumijeva se da radimo.

U konkretnoj situaciji mislim da je dublji problem i ima bezbroj aktera i u vezi je sa sporom sa Gradom Sarajevom kada je riječ o korištenju samog prostora. Ne bih volio da naredne tri godine provedemo van parlamenta ili da od sjednice do sjednice tražimo neki prostor. Mislim da podhitno kao Kolegij trebamo sjesti da riješimo ovaj problem. Zaista, bilo bi nezgodno da u narednu godinu uđemo pod tom pretpostavkom da ćemo se tako seliti sa sjednice na sjednicu - govori Čavalić.

Zastupnica Mara Đukić (DF) smatra kako su samo djelimično razlozi odgađanja sjednice prokišnjavanje, oštećenje plafona u amfiteatru.

- Osnovni razlog je što se nastoje osigurati glasovi za izmjenu Poslovnika Zastupničkog doma. Kupuje se vrijeme, da se uradi na način kako je zamišljeno. Naravno da se mogla osigurati sala bilo gdje. I prije smo imali sjednice u hotelima, putem platformi. Ne mislim da je to stopostotni razlog odgađanja sjednice.

Još ne znam gdje će biti sjednica koja je zakazana za 28. novembar. Očito to prikišnjavanje jeste problem i ne može se riješiti preko noći niti nekim minimalnim zahvatima. Tu je potrebna dobra rekonstrukcija, to trebaju reći građevinci, a vladajuća većina mora misliti o tome da osiguraju alternativu - kazala je Đukić.

Većina kupuje vrijeme, ne znamo postoje li dva NiP-a 

Razgovarali smo i sa zastupnikom Fahrudinom Skopljakom (SDA).

- Oni imaju puno pukotina unutar većine i evidentno je da Zastupnički dom vrlo teško ili nikako ne funkcionira i nije ovo prvi put. Nije prokišnjavala sala Parlamenta kada nismo imali po dva mjeseca sjednice. Nego, očigledno imaju problema u funkcioniranju, kupuju vrijeme. Na kraju, nije problem u Sarajevu naći drugu salu za održavanje sjednica. To je najmanji problem ako postoji volja da se radi. Ali očigledno je da su ovdje drugi motivi - govori Skopljak.

Također kaže kako nije obaviješten gdje će biti sjednica 28. novembra.

- Ovdje je problem između "Trojke" i HDZ-a, jedan je izbor Marina Vukoje (blizak HDZ-u bez dana iskustva u sudstvu) za sudiju Ustavnog suda BiH, a drugi je problem što ne znaju više je li to trojka ili četvorka. Ne znamo je li imaju dva NiP-a u toj koaliciji i to je jedan od problema - govori Skopljak.

U zgradi Parlamenta FBiH sjednice održava i Dom naroda Parlamenta FBiH, a čija sjednica je predviđena za 27. novembar. Izmir Hadžiavdić, sekretar ovog doma, ranije je za Faktor kazao kako sjednica neće biti odgođena zbog prokišnjavanja i da je jedna od mogućnosti održavanje sjednice u sali Općine Stari Grad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.