open-navfaktor-logo
search
Potresi u koaliciji
Je li utorak dan "D" za opstanak "Osmorke": Principijelne razlike ili stranke tvrde pazar
Ova sedmica mogla bi biti ključna kada je u pitanju opstanak "Osmorke" na federalnom nivou.
30.01.2023. u 13:59
get url
text

VEZANI TEKST - U "Osmorki" dramatično: Mijatović zaprijetio koalicionim partnerima, Nikšić im pisao, shvatio da je izigran

U Socijaldemokratskoj partiji razočarani su epilogom glasanja u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine za delegate u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, gdje neće imati svog predstavnika.

Irfan Čengić, kantonalni zastupnik i delegat u Domu naroda Federacije BiH, unio je i dozu dramatike, pa je tako govorio i o "nožu u leđa".

- Petak je pokazao jednu nekorektnost prema SDP-u koji često prepušta svoje pozicije, sad iz kojih razloga, to morate pitati rukovodstvo stranke. SDP je najveća stranka, sama ima glasova koliko ostali, skoro pa zajedno i koja nosi ovu priču.

Nikakva vlast bez SDA nije moguća bez SDP-a, dakle jedini koji svoj politički kapital ulažemo je SDP, a onda dobijemo na nekim i krupnim stvarima, ali i sitnicama nož u leđa - izjavio je Čengić.

Danas bi se trebao sastati vrh SDP-a na kojem bi se zauzele pozicije za sutrašnji sastanak "Osmorke". U Narodnom evropskom savezu (NES), Stranci za BiH i Pokretu Za nove generacije nisu bili raspoloženi za bilo kakav komentar. 

VEZANI TEKST - Efendić odgovorio "nazovi političaru": Mi smo na državnom nivou istupili iz "Osmorke", kako su očekivali...

No iz posljednjih nastupa predstavnika ovih stranaka, prije svega čelnika SBiH Semira Efendića, jasno je da su razlozi zbog čega je došlo do "rastave braka" na državnom nivou produbljeni. Je li utorak dan "D" za opstanak "Osmorke" ili sve zainteresovane stranke tvrde pazar? 

S druge strane, iz Stranke demokratske akcije (SDA) koja ima većinu u Klubu Bošnjaka u Domu naroda FBiH jasno i nedvosmisleno su poslali poruku da bez njih nema uspostave vlasti u ovom bh. entitetu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.