open-navfaktor-logo
search
Naredni koraci
Je li Vlada FBiH nadležna da odlučuje o imenovanju generalnog direktora KCUS-a?
Nakon što federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac nije dao saglasnost za imenovanje prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića na mjesto generalnog direktora KCUS-a, o narednim koracima niko konkretno ne govori, a sve oči uprte su u Vladu Federacije Bosne i Hercegovine.
29.02.2024. u 20:51
get url
text

VEZANI TEKST - Kada će KCUS dobiti generalnog direktora i zašto je toliko važno ko će biti na čelu ustanove

Advokatica prof. dr. Gavrankapetanovića navodi kako ona nema nikakvu izvornu informaciju te da bi Upravni odbor sada trebao dati neko zvanično izjašnjenje na dopis ministra Rimca.

- Pročitala sam u medijima i kako neki član Upravnog odbora kaže kako oni smatraju da ih treba opozvati ukoliko se ne prihvata njihova odluka, što ja podržavam. Smatram da je UO jedno ozbiljno, respektabilno tijelo, da tu sjede ljudi koji imaju svoju karijeru, dignitet, koji su donijeli odluku na bazi činjenica, stoje iza svoje odluke. Mislim da je to sasvim u redu da daju Vladi da se izjasni na taj dopis ministra kojim on daje neke primjedbe na dokumentaciju – kazala je advokatica Gavrankapetanovića Maida Galijatović.

Što se tiče njihovih narednih koraka, kaže kako za sada neće poduzeti ništa.

- Zato što je UO donio odluku o imenovanju prof. dr. Gavrankapetanovića. Njegov status je sasvim zaštićen. Niko mu ništa nije naškodio – dodala je Galijatović.

Ovim povodom kontaktirali smo i Ured za zakonodavstvo Vlade FBiH.

Na naše pitanje da li zakon i koji prepoznaje opciju donošenja odluke o imenovanju direktora nakon što ministar nije dao saglasnost, oni su dgovorili:

-  Ovaj ured nije mjerodavan za pojašnjenje važećih propisa.

Također, upitali smo ih i jesu li konsultovani prilikom ranijih donesenih odluka o KCUS-u, tačnije smjeni i imenovanju Nadzornog i Upravnog odbora, a u pogledu toga da li su one zakonite.

- Obavještavamo Vas da Ured nije konsultiran glede predmetnih pitanja – naveli su iz Ureda.

Međutim, ni važeći zakoni ne predviđaju intervenciju Vlade FBiH, niti jasno definišu naredne korake koje treba preduzeti UO ukoliko ministar ne da saglasnost.

VEZANI TEKST - Advokati Gavrankapetanovića: Interesantno da se premijer Nikšić ne oglašava, pomoći ćemo Konakoviću da podnese krivične

Članom 66. Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH predviđeno je kako isključivo "direktora zdravstvenih ustanova čiji je osnivač, odnosno suosnivač Federacija imenuje Upravni odbor zdravstvene ustanove, uz prethodnu saglasnost federalnog ministra." 

Inače, prošlo je više od sedam dana kako se ministar Rimac oglasio te obrazložio zašto nije dao saglasnost za imenovanje prof. dr. Gavrankapetanovića. Do sada nije bilo zvaničnog izjašnjenja Vlade FBiH, niti premijera Nermina Nikšića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.