open-navfaktor-logo
search
Revizorski izvještaj
Je li Zavod PIO donosio rješenja o penzionisanju u zakonskom roku, šta je sa posmrtninama?
U Izvještaju o finansijskoj reviziji Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2022. godinu revizori su i ovaj put ukazali na rokove u kojima se donose rješenja o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja. 
07.08.2023. u 19:15
get url
text

- Rješenja o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja i rješavanja po žalbama izjavljenim na rješenja donesena u prvom stepenu Federalni zavod nije donosio u rokovima utvrđenim članovima 216. i 244. Zakona o upravnom postupku, odnosno od ukupno uzorkovanih predmeta 32,8 posto nije riješeno u zakonom utvrđenim rokovima.

Osim toga, presude nadležnih sudova o podnesenim tužbama na rješenja koje je donio drugostepeni organ Federalnog zavoda i koje su im vraćene na ponovni postupak, nisu u svim slučajevima rješavane u skladu sa članom 57. Zakona o upravnim sporovima - navodi se u revizorskom izvještaju.

Utvrdili su i da se kasnilo sa isplatama posmrtnina porodicama umrlih penzionera. Tako su u novembru donesene odluke po zahtjevima iz jula, augusta i septembra.

Obavljenom revizijom konstatovali smo da se isplate naknada za troškove sahrane ne vrše u roku od 60 dana od dana zaprimanja zahtjeva. Navodimo primjer da su u mjesecu novembru 2022. godine (21. 11. 2022. godine) donesene odluke o naknadi troškova sahrane za zahtjeve podnesene u julu, augustu i septembru 2022. godine, a do marta 2023. godine nisu donesene odluke niti je vršena isplata ovih naknada korisnicima - ukazuju revizori.

Prema prezentovanim podacima tokom 2022. godine zaprimljeno je 17.665 zahtjeva, a od tog broja odlučeno je u 15.710 zahtjeva, i to 15.167 pozitivno i 543 negativno.

Revizori su naveli i da uposlenici Zavoda PIO FBiH trebaju imati 40 sati sedmično rada a ne 37,5 sati.

- Pravilnikom o radu Federalnog zavoda utvrđeno je puno radno vrijeme u trajanju od 37,5 sati sedmično. S obzirom na to da je revizijom utvrđeno neizvršavanje poslova iz nadležnosti, odnosno dodijeljenih radnih obaveza i zadataka u zakonski utvrđenim rokovima, smatramo neprimjerenim trajanje radnog vremena kraće od 40 sati sedmično - naveli su revizori.

Ukazuju kako je kod svih radnika kantonalnih administrativnih službi i ispostava uzetih u uzorak iskazano identično vrijeme početka i kraja radnog vremena, kao i vrijeme korištenja pauze.

- Ne možemo potvrditi vjerodostojnost sačinjenih evidencija o provedenom vremenu na radnom mjestu. Ne možemo potvrditi da su radnici bili prisutni i obavljali poslove u utvrđenom radnom vremenu, od kojih zavisi ostvarenje prava na plaću i drugih prava iz radnog odnosa. O ovoj neusklađenosti pisali smo u Izvještaju o finansijskoj reviziji Federalnog zavoda za 2021. godinu, a data je preporuka po kojoj nije postupljeno - stoji u revizorskom izvještaju.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.