open-navfaktor-logo
search
Zakazano vanredno ročište
Jedan od optuženih u predmetu "Korona ugovori" pregovara o sporazumu o priznanju krivnje
AUTOR: B. S.
19.06.2024. u 14:56
get url
text
Privođenje Markovića u Tužilaštvo
Privođenje Markovića u Tužilaštvo
FOTO: B. Spasenić/Arhiv
Jedan od optuženih u predmetu "Korona ugovori", a u kojem se sudi bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo RS-a Branislavu Zeljkoviću i još četverici optuženih, prema nezvaničnim informacijama, pregovara o sklapanju sporazuma sa tužilaštvom i priznanju krivnje.
U Okružnom sudu Banja Luka je zbog toga zakazano vanredno ročište u ovom predmetu, a koje je planirano za 5. juli.
Portal Capital je objavio saznanja da se radi o Saši Markoviću, direktoru agencije Travel 4 fun iz Banje Luke, a koji je optužen za krivično djelo davanje mita.
Iz advokatske kancelarije Miloša Stevanovića, koji zastupaju Markovića, naveli su da u ovoj fazi ne mogu iznositi detaljnije informacije. Advokat Stevanović nam je kratko izjavio da se radi o osjetljivom predmetu i da trenutno ne može komentarisati status svog branjenika.
Optužnicom koju je podiglo Tužilaštvo RS-a su, pored Zeljkovića i Markovića, obuhvaćeni i direktor Procontrol Banja Luka Slavko Bojić, zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja u pomaganju, bivši direktor Sineks laboratorija Sani Crljić za isto krivično djelo i direktor firme Promeding Laktaši Dragan Dubravac zbog produženog krivičnog djela zloupotreba u postupku javne nabavke.
Zeljković se tereti da je, kršeći procedure javnih nabavki za nabavku zaštitnih maski, medicinskih odijela i termalnih kamera od nekvalifikovanih ponuđača, po cijenama višestruko većim od nabavnih, "najgrublje zloupotrijebio" svoj položaj i ovlaštenja, te za sebe i druge optužene pribavio imovinsku korist na štetu budžeta RS-a u iznosu više od 1,3 miliona KM.
Svi optuženi brane se sa slobode.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.