open-navfaktor-logo
search
Višegodišnji problem
Jedan udžbenik - jedan predmet: Najmanje dva kantona zaostaju, ispaštaju roditelji i učenici
Roditelji školarca samo za udžbenike moraju izdvojiti između 120 i 260 KM, zavisno o kojem je razredu riječ, a ako školuju dvoje djece, troškovi se duplaju. Pri tome treba dodati troškove za opremu, pribor... 
12.07.2021. u 22:24
get url
text

Dugo godina problem je bio što se udžbenici nisu mogli nasljeđivati jer je svaka škola birala svoje. Ako roditelj ispiše dijete na polugodištu radi prelaska u drugu školu u istom kantonu, također je morao iznova kupovati školske knjige.

Ovaj problem je u barem pola kantona u Federaciji BiH prevaziđen. Posljednji koji je odlučio realizirati projekat "Jedan predmet - jedan udžbenik" (jer to je očito projekat, a ne nešto što je normalno), bio je Hercegovačko-neretvanski kanton, koji će od nove školske godine imati izabran jedan udžbenik za jedan predmet i to će važiti za sve škole u kantonu.

VEZANI TEKST - Za besplatne udžbenike Federacija BiH izdvaja 450.000 KM

Ovo ne samo da će uveliko olakšati roditeljima jer će se školske knjige nasljeđivati, već će biti omogućena jednostavnija prohodnost učenika, barem na području kantona.

Ipak, najmanje dva kantona u FBiH još nisu napredovali u ovom smislu. Iako je apsurdno, i dalje je svaka škola za sebe u Kantonu Sarajevo i u Livanjskom kantonu.

- Udžbenike biraju stručni aktivi osnovnih i srednjih škola. Ministarstvo nauke, obrazvanja, kulture i sporta svake godine daje preporuku stručnim aktivima osnovnih i srednjih škola da ostanu u upotrebi i udžbenici odabrani prošlih godina. Tako da je praksa da se većina udžbenika dugi niz godina nije mijenjala – odgovor je iz resornog ministarstva Livanjskog kantona.

Iz resornog ministarstva Kantona Sarajevo naveli su da namjeravaju da omoguće izradu elektronske biblioteke koja bi bila dostupna svim učenicima, uz mogućnost ispisa cijelog ili dijela udžbenika. Podsjetimo, pitanje je bilo o mogućnosti da za jedan predmet važi jedan udžbenik, i to isti za sve škole.

- U Kantonu Sarajevo trenutno je u toku uspostava Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja kroz koji će Ministarstvo za odgoj i obrazovanje raditi na provođenju obrazovne reforme u širem smislu i kurikularne reforme u užem smislu. Te aktivnosti podrazumijevat će i reformu udžbeničke politike. Namjera ovog ministarstva je da omogućimo izradu elektronske biblioteke koja bi bila dostupna svim učenicima u Kantonu Sarajevo uz mogućnost ispisa udžbenika ili dijela udžbenika i drugih nastavnih materijala. Za sve to potrebno je osigurati i zakonski okvir, a Institut intenzivno raditi na definiranju i provođenju svih koraka do tog poželjnog modela. Kurikularna reforma ući će u sve učionice već od septembra 2022. godine, a uz nju i jasnije i bolje uređena i vođena udžbenička politika i praksa – piše u odgovoru iz Kantona Sarajevo.

VEZANI TEKST - U BiH 2,1 posto manje upisanih srednjoškolaca

Iz ministarstava obrazovanja Posavskog, Unsko-sanskog i Tuzlanskog kantona nisu se udostojili odgovoriti ni nakon više od mjesec, i pored podsjećanja.

U ostalim kantonima od prošle godine imaju riješen problem, sa izuzetkom Bosansko-podrinjskog koji, kako su odgovorili, već deset godina imaju jedan udžbenik za jedan predmet, te Zapadnohercegovačkog koji je ovu praksu uveo prije tri godine.

Iz Ministarstva obrazovanja ZHK su istakli i da je jedina "loša strana" to što ova praksa nije odgovarala pojedinim izdavačima.

- Isti je udžbenik za dijete od Jajca do Kiseljaka. Imamo dva nastavna plana i programa na području kantona, ali je jedan udžbenik za jedan predmet. Imali smo problem prije dvije godine. Smiješno je da dijete ide u, recimo, treći razred, a drugo koje kreće u drugi ne može koristiti njegov udžbenik. Uspjeli smo dogovoriti sa školama i nastavnicima jedan udžbenik – kazao nam je Ivica Augustinović iz Ministarstva obrazovanja Srednjobosanskog kantona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.