open-navfaktor-logo
search
Kasni plaća
Jedini pogon zeničkog rudnika ponovo obustavio proizvodnju
U jedinom proizvodnom pogonu Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, jami Raspotočje, obustavljena je proizvodnja danas u drugoj smjeni - potvrdio je Feni predsjednik Samostalnog sindikata ZD RMU Zenica Elvedin Avdić.
25.07.2023. u 16:29
get url
text

Razlog je neisplaćena plaća za juli, za koju je zadnji rok za isplatu istekao danas pa su rudari druge smjene odbili raditi.

- Dio radnika vratio se kući, a dio je sišao u jamu kako bi samo osigurali "široko čelo", jer ima nešto kritično. Uglavnom, nema proizvodnje.

Plaću smo trebali dobiti najkasnije danas, odnosno samo dio plaće - otprilike polovicu za juni, jer je umanjena za dnevnice koje smo proveli u radničkom nesposluhu tražeći plaću za maj. Tada smo, 3. jula, s menadžmentom potpisali sporazum za obje plaće, pod uvjetima koji su oni postavili, ali koji sada nije ispoštovan - kazao je Avdić.

Savez samostalnih sindikata rudnika Federacije Bosne i Hercegovine poslao je danas informaciju svim članicama koncerna, u kojoj su naveli da su ih iz menadžmenta vladajućeg društva Javno preduzeće Elektroprivreda BiH te ZD RMU Zenica obavijestili da se nisu stekli uvjeti za isplatu junske plaće u zeničkom rudniku.

Predsjedništvo Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH (SSRRFBiH) za sutra u 10 sati zakazalo je sjednicu u Zenici, kada će tema biti i aktuelna situacija u ZDRMU Zenica.

Mada to niko ne spominje, a direktor Mensur Hukić danas se nije javljao na pozive, doznaje se da je razlog kašnjenja plaće nova blokada računa preduzeća zbog zahtjeva za isplatu potraživanja povjerilaca i rudara koji imaju izvršne sudske presude. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.