open-navfaktor-logo
search
Smotra
Jedinice zaštite i spašavanja u KS pokazale snagu i da su spremne na sve situacije
Kantonalna uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo, povodom 1. marta - Međunarodnog dana civilne zaštite, na parkingu ispred Olimpijskog kompleksa Zetra priredila je danas smotru jedinica zaštite i spašavanja.
01.03.2022. u 17:13
get url
text

Tom prilikom izvedene su vježbe koje jasno pokazuju snagu službi i dokazuju da su spremne na sve situacije.

Istaknuto je da su službe spašavanja Kantona Sarajevo pokazale spremnost i dali veliki doprinos u prevazilaženju stanja prirodnih nesreća, zbrinjavanju povrijeđenih osoba, gašenju požara, spašavanja ljudi...

 

Direktor Kantonalne uprava civilne zaštite KS Dženan Brkanić naveo je da je imperativ da se kroz doorganizovanje općinskih štabova Civilne zaštite, kao i povjerenika Civilne zaštite u mjesnim zajednicama stvore uvjeti za brži i blagovremeni odgovor u zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara.

Također, kako je dodao, kroz organizovanje općinskih štabova Civilne zaštite i povjerenika Civilne zaštite mjesnih zajednica potrebno je izvršiti doobuku i opremanje stanovništva u smislu lične samozaštite.

- Sam podatak da PVB KS u toku jedne godine ima blizu 2.000 intervencija od toga više od 75 posto požarnih, dovoljno govori o bitnosti ove uprave i značaju posla koji ista obavlja u interesu građana Kantona Sarajevo - naveo je Brkanić.

Komandant štaba civilne zaštite KS i ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver kazao je da Civilna zaštita u savremenom društvu predstavlja dio vladinog sigurnosnog sektora u cjelokupnom sistemu zaštite i spašavanja.

 

Kako je objasnio, pored svog preventivnog djelovanja, Civilna zaštita ima značajnu ulogu u kriznim situacijama.

Pripadnici profesionalne vatrogasne brigade KUCZ KS, gorskih službi spašavanja i pripadnika Zavoda za hitnu medicinsku pomoć izveli su danas pokaznu vježbu spašavanja unesrećenih osoba i saobraćajne nesreće, sa gašenjem požara i evakuaciju unerećenih sa teško pristupačnog terena.

U sistemu Civilne zaštite, direktno ili indirektno, nalazi se više od 2.000 pripadnika, a danas postrojene jedinice čine manji dio operativnih snaga zaštite i spašavanja u Kantonu Sarajevo.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.