open-navfaktor-logo
search
Čega su se dosjetili
Jedinstvena ponuda "Trojke" mladima: Vi nama glas, mi vama ulaznice za kino
Aktuelna vlast u Kantonu Sarajevo koju čine stranke "Trojke" (Narod i pravda, SDP i Naša stranka) uveliko je krenula u predizbornu kampanju za Opće izbore 2022. godine. Resursi Kantona Sarajevu, uključujući i budžet, uveliko se koriste za kupovinu glasova. 
31.01.2022. u 18:09
get url
text

U namjeri da sačuvaju vlast u KS, "Trojka" je odlučila ulaznicama za koncert, kina ili muzeje "potkupiti" mlade koji će ove godine prvi put imati priliku glasati.

Za ovaj vid predizborne kampanje, "Trojka" će izdvojiti oko 50 hiljada KM budžetskog novca.

Taj novac bit će predviđen za poklone mladima u Kantonu Sarajevo koji pune 18 godina u vidu paketa sa "kulturnim sadržajem".

To je na današnjoj sjednici Skupštine KS potvrdila ministrica za nauku, visokog obrazovanja i mlade Kantona Sarajevo Aleksandra Nikolić.

Zastupnica Vildana Bešlija navela je kako je ranije predloženo da se tinejdžerima koji pune 18 godina uruči poklon paket kulturnog sadržaja, sa vaučerima ili bonovima koje bi mogli da koriste.

VEZANI TEKST - Ministrica Hota-Muminović najavila zapošljavanja, optužuju je za kupovinu glasova narodnim parama

Tako se, baš u izbornoj godini, Vlada KS sjetila da počasti mlade ulaznicama za kino, pozorišta, muzeje, galerije ili koncerte, a oni bi valjda trebali zahvaliti na dan izbora. 

Svi mladi koji će steći punoljetstvo do oktobra 2022. godine, odnosno do zaključenja Centralnog biračkog spiska, kada će biti održani Opći izbori, imat će priliku glasati.

U Centralni birački spisak upisuju se državljani Bosne i Hercegovine koji su navršili 18 godina ili koji će na dan izbora navršiti 18 godina, kako stoji u Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine.

 

 
 
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.