open-navfaktor-logo
search
Čuveni West Point
Jedna od najpoznatijih vojnih akademija u svijetu traži kandidate u BiH
Oni koji se prijave za školovanje na prestižnoj Akademiji, proći će test fizičke spremnosti, testove općeg znanja, engleskog jezika, psiho test i intervju
08.11.2019. u 19:29
get url
text
West Point
West Point

Ministarstvo odbrane BiH raspisalo je javni konkurs za školovanje kadeta na Vojnoj akademiji kopnene vojske West Point, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), za školsku 2020/2021. godinu. 

Akademija se nalazi kod gradića West Point u državi New York i jedna je od najpoznatijih vojnih akademija na svijetu, čuvena po odličnom obrazovanju i čvrstoj discipline.

Oni koji se prijave za školovanje na prestižnoj Akademiji, proći će test fizičke spremnosti, testove općeg znanja, engleskog jezika, psiho test i intervju.

Opći uslovi su propisani Zakonom o službi u Oružanim snagama BiH, a među posebnim je završen IV stepen srednje škole, da je kandidatu prosjek ocjena iz matematike, fizike i hemije najmanje dobar, da nije mlađi od 17 i stariji od 23 godine na dan 29.06.2020. godine, poznavanje engleskog jezika…

Kandidati moraju imati dobru fizičku spremnost, koja će biti provjerena kroz sljedeće discipline: trčanje 1.600 metara, shutlle test (sprint), trbušnjaci, zgibovi, bacanje košarkaške lopte i sklekovi. Kandidat mora ispuniti i nekoliko uslova prema kriterijima akademija u SAD za Vojnu akademiju kopnene vojske.

Testiranjima, provjerama i intervjuu sa kandidatima, pored komisije za izbor Ministarstva odbrane BiH bit će prisutni i predstavnici Ureda za saradnju iz oblasti odbrane (ODC) Ambasade SAD u BiH.

Školovanje kadeta na Vojnoj akademiji kopnene vojske West Point u SAD traje četiri godine. Po završetku školovanja, kadet će biti primljen u profesionalnu službu u početnom činu oficira Oružanih snaga BiH - potporučnik, odgovarajućeg roda - službe.

Svi ostali detalji mogu se naći na OVOM linku. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.