open-navfaktor-logo
search
Ponosni na rezultate
Jedna od najstarijih obrazovnih ustanova u Evropi: 487 godina postojanja Gazi Husrev-begove medrese
Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu 8. januara obilježava 487 godina neprekidnog rada i jedna je od najstarijih odgojno-obrazovnih ustanova u Bosni i Hercegovini.
06.01.2024. u 10:15
get url
text

Ova medresa jedina je odgojno-obrazovna institucija na prostoru bivše Jugoslavije koja se može pohvaliti s 487 godina neprekidnog rada, a posebnom je čini to što, i uprkos nekoliko ratova koji su zahvatili Bosnu i Hercegovinu kroz skoro pet stoljeća, ona nije prestala postojati.

U medresi koju su na Baščaršiji, u samom srcu Sarajeva, izgradili majstori dovedeni iz Dubrovnika, održava se nastava iz religijskih i naučnih predmeta.

Gazi Husrev-begova medresa nije zatvarala vrata učenicima u Sarajevu čak ni tokom opsade grada i agresije na Bosnu i Hercgovinu u periodu 1992-1995.

Maturanti studiraju i rade u svim dijelovima svijeta

Mensur Kerla, pomoćnik direktora Medrese, kazao je da je Medresa kroz historiju prošla različite periode, različite društveno-političke sisteme.

- I možemo kazati da je našla načina da odolijeva vremenu, da se prilagođava zahtjevima i potrebama društva i, mogao bih kazati, da se medresa saživjela sa Bosnom i Hercegovinom i njenim narodima te je višestoljetnim kontinuiranim djelovanjem podarila Bosni i Hercegovini i širem području najbolje kadrove.

Istakao je da je Medresa bila svjedok Prvog i Drugog svjetskog rata i posljednje agresije na Bosnu i Hercegovinu u periodu 1992-1995.

- Gazi Husrev-begova medresa je posebno prepoznatljiva po svojim maturantima. Mi smo ponosni na njih i možemo kazati da ih trenutno ima u svim dijelovima svijeta - kazao je Kerla koji se također školovao u ovoj medresi 2000-ih godina.

- Medresa je škola koja se živi i ostavi najljepše utiske na vas. Najljepša i najprisnija prijateljstva koja imam u svom životu desila su se u medresi - rekao je.

{$galerijaFotografija}

Istakao je da je Gazi Husrev-begova medresa od osnivanja 1537. godine dala na hiljade maturanata, a da će ove godine medresu završiti 112 učenika.​​​​​​​

Reprezentativan objekat u srcu grada

Medresa je utemeljena na osnovama Gazi Husrev-begove vakufname iz 1537. godine. Vakufnama Gazi Husrev-bega čini trajnu osnovu organizacije i rada Gazi Husrev-begove medrese.

Proteklih godina uradili su pregled koji je pokazao da svršenici Gazi Husrev-begove medrese studiraju u 15 država na desetinama univerziteta, među kojima su i oni najprestižniji u svijetu.

Gazi Husrev-begova medresu je 8. januara 1537. godine utemeljio Gazi Husrev-beg. Zgrada Gazi Husrev-begove medrese osmišljena je kao polivalentan i reprezentativan objekat u kome je centralno mjesto dato prostoru za nastavu (dershana), a nizovima krilnih prostorija namijenjen rezidencijalni karakter.

Danas medresu pohađaju učenici osam muških i osam ženskih odjeljenja, iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i njene dijaspore. Program Gazi Husrev-begove medrese, od njenog utemeljenja do danas, bio je model prema kome su se radili programi drugih sličnih škola. Koncipiran tako da uključuje izučavanje tradicionalnih i racionalnih nauka, omogućavao je učenicima da stiču teološka, filozofska, pravna, filološka i egzaktna znanja.

Gazi Husrev-begova medresa spada među najstarije odgojno-obrazovne institucije u Evropi.
 

AA-20240106-33366314-33366294-487_GODINA_SARAJEVSKE_GAZI_HUSREVBEGOVE_MEDRESE_PONOSNI_NA_UCENIKE_I_NACIN_RADA_KOJI_ODOLIJEVA_VREMENU.jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.