open-navfaktor-logo
search
Uskoro sastanak
Jedna od opcija: Hoće li poljoprivrednici ići u blokade saobraćajnica u FBiH?
Ove sedmice trebao bi se održati sastanak poljoprivrednih udruženja iz entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, a povodom odluke Parlamenta FBiH da za ovaj privredni sektor u budžetu FBiH bude dodijeljeno 164 umjesto traženih 202 miliona KM.
31.01.2023. u 12:31
get url
text

VEZANI TEKST - Poljoprivrednici o budžetu FBiH: Četiri umjesto obećanih 42 miliona je šamar nama, cijene će sada rasti

- Sastanak bi se trebao održati u Tuzli u narednih nekoliko dana. Želimo zauzeti jedinstven stav o odluci Zastupničkog doma FBiH kojom nije ispoštovan zakon prema kojem izdvajanja za poljoprivredu treba da iznose najmanje tri posto od ukupnog budžeta.

U budžetu za 2023. godinu podrška za poljoprivrednike iznosi 2,44 posto što je manje nego prošle godine kad je iznosila 3,2 posto. Jedan dio udruženja poljoprivrednika smatra kako je iznos dovoljan. Mislim da je to pogrešan pristup - kaže za Faktor Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Smatra kako je ovim nanesena nepravda i direktna šteta poljoprivrednicima.

- Sve je poskupjelo drastično, a čeka nas proljetna sjetva. Koliko će tek ona biti skuplja?! Na sastanku bismo trebali razmatrati sve opcije, pa i eventualne blokade puteva i proteste u FBiH. Ne želimo da se poigravaju s nama - poručio je Bićo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.