open-navfaktor-logo
search
14 mjera
Jednokratnu pomoć u općini Novo Sarajevo dobilo više od hiljadu djece
Općina Novo Sarajevo dodjelila je jednokratnu pomoć za 1.182 korisnika dječijeg dodatka u okviru Programa ublažavanja zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih posljedica proglašenog stanja prirodne nesreće. 
16.07.2020. u 15:41
get url
text

Radi se o jednoj od 14 mjera pomoći za prevazilaženje posljedica pandemije, a koja se provodi putem službenih evidencija. Jednokratna pomoć u iznosu od 100 i 150 maraka bit će dodijeljena korisnicima dječijeg dodatka koji se nalaze na evidenciji Službe za socijalna pitanja, zdravstvo, izbjeglice i raseljena lica Općine, a u zavisnosti od kategorizacije.

- Pored dodjele jednokratne pomoći korisnicima dječijeg dodatka, u prethodnom periodu smo proveli još dvije mjere koje se realiziraju putem službenih evidencija, a radi se o podjeli jednokratnih pomoći svim penzionerima sa područja Općine sa minimalnim primanjima, te podrška JP ONSA u cilju prevazilaženja posljedica pandemije - istakao je načelnik Nedžad Koldžo, te najavio naredne aktivnosti:

- Tim koji je bio zadužen za provođenje 14 mjera pomoći je uradio veliki posao i u narednom periodu nam slijedi realizacija. To su pomoć za četiri javne ustanove koje su aplicirale na javni poziv za pomoć iz oblasti kulture i sporta. Zatim, dodjela jednokratne pomoći za 106 demobilisanih boraca koji nisu ostvarili drugi borački status, a koji su na dan 18. mart 2020. godine bili prijavljeni na evidenciji Biroa za zapošljavanje Novo Sarajevo. Pomoć će biti dodijeljena i za 74 korisnika plastenika koji ispunjavaju uvjete za bavljenje poljoprivrednom i plasteničkom proizvodnjom, a očekuje se i isplata novčane pomoći za 72 osobe kojima je u vrijeme trajanja stanja nesreće sporazumno prestao radni odnos, a nalaze se na evidenciji i ne ostvaruju pravo na naknadu od Biroa za zapošljavanje Novo Sarajevo - naveo je načelnik Nedžad Koldžo te dodao da je potpisan sporazum i sa Vladom KS za dodjelu sredstava za finansiranje dijela minimalne mjesečne neto plaće (u FBiH) za april i maj 2020. godine za šta se uskoro očekuje i objavljivanje Javnog poziva za privredne subjekte.

Pored navedenih mjera nakon provedenih javnih poziva, narednom periodu će se potpisati i Ugovor sa odabranom bankom za subvencioniranje troškova obrade kredita i kamatne stope/profitne marže privatnim preduzećima i poduzetnicima sa sjedištem na području Općine.

U okviru Programa samozapošljavanja 19 aplikanata ispunjava uvjete po javnom pozivu za dodjelu sredstva na ime troškova registracije samostalne djelatnosti/biznisa, dok se Programom sufinansiranja zapošljavanja "Posao za sve" očekuje upošljavanje 38 osoba, a Općina će poslodavcima na godinu refundirati dio sredstava po novouposlenoj osobi na ime bruto plaća i doprinosa.

Direktnim vidom pomoći bit će obuhvaćene i javne kuhinje, te humanitarno udruženje Pomozi.ba budući da se u vrijeme pandemije korona virusa povećao broj korisnika ovih organizacija, navodi se u saopćenju Općine Novo Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.