open-navfaktor-logo
search
Terme Ilidža
Jer vlast je vlast: Forto zastupnik kritizirao, Forto premijer zaboravio "tričavih" 100 miliona KM
Tada je smatrao da je Kanton ostao bez 100 miliona KM zbog pogrešnih poteza, a danas kada je premijer, zaboravio je prečešljati resorno Ministarstvo privrede, provesti neku vrstu interne istrage, te provjeriti ko su krivci zbog čega je kako je tada rekao, a danas zaboravio na to, došlo da su Terme poklonjene nekome
06.09.2019. u 07:42
get url
text

-Ovom odlukom ispravili smo neke ranije loše odluke te štitimo domaće investitore i imovinu Kantona Sarajevo jer je naš prvi zadatak upravo da zaštitimo imovinu Kantona Sarajevo - istakao je 24. juna 2015. godine, tadašnji premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, nakon sjednice Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj se po hitnom postupku, a na njegov prijedlog, raspravljalo o prodaji Termi Čatež d.d. Čatež na Ilidži. 

Podsjećamo, zastupnici Skupštine Kantona Sarajevu donijeli su tada Odluku o neprihvatanju Ponude za preuzimanje udjela Termi Čatež d.d. Čatež u privrednom društvu Termalna rivijera Ilidža d.o.o. Sarajevo i Finansijskog potraživanja Termi Čatež d.d. Čatež prema privrednom društvu Termalna rivijera Ilidža d.o.o. Sarajevo.

Prema ovoj odluci, Kanton Sarajevo je saglasan da se 90 posto udjela u cjelini prenese na treće lice, "Mrkulić company" d.o.o. Sarajevo, u skladu sa Ugovorom o osnivanju društva sa ograničenom odgovornošću Terme Ilidža d.o.o. Sarajevo i njegovim izmjenama, s tim što Kanton Sarajevo zadržava sva prava iz Ugovora o osnivanju. Obavezali su osnivače da pristupe zaključivanju novog Ugovora o usklađivanju  Ugovora o osnivanju društva Termalna rivijera Ilidža d.o.o. Sarajevo radi promjene upisa novonastalih promjena u registar privrednih društava kod nadležnog suda te, na prijedlog Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije, ovaj zaključak dopunili sa njegovim dijelom u kojem se traži definisanje investicija novog kupca – osnivača, tok i način izgradnje buduće investicije kao i ostali međusobni odnosi između Kantona Sarajevo i novog kupca, kao suosnivača.

Spomenutu usvojenu odluku su dopunili i sa dva dodatna zaključka koja je predložio Klub zastupnika Demokratske fronte, prema kojima su zadužili Vladu KS da preispita sva ulaganja po Ugovoru o osnivanju društva Terme Ilidža d.o.o., a posebno prijenos prava korištenja na zemljištu u vlasništvu Kantona Sarajevo, kao jednoj od obaveza zajedničkog investiranja, kako bi se omogućilo eventualno utvrđivanje svakog oblika odgovornosti svih učesnika u navedenom postupku. Također je zatraženo da se o cjelokupnom budućem toku postupka u daljnjoj proceduri promjene osnivača detaljno informiše Skupština KS uz obavezu dostavljanja kompletne dokumentacije, a posebno Nacrta ugovora o spomenutom usklađivanju Ugovora o osnivanju društva Termalna rivijera Ilidža d.o.o. Sarajevo.

Aktuelni premijer, a tada zastupnik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo Edin Forto nije se slagao sa Konakovićem, te je o svemu napisao i tekst na svom blogu, koji je iznenada prestao ažurirati kada je imenovan za kantonalnog premijera.

Bit će da se nema više šta kritikovati jer je sada "najbolja Vlada" na vlasti, a zaboravio je i sve što je tada pisao u svojim "zapisima sa Skupštine". 

Podsjećamo ga stoga na tekst koji je napisao 25. juna 2015. godine "Zapis sa Skupštine: Kako smo poklonili Terme".

-Tema koja je proizvela najnervoznije diskusije zstupnika iz svih velikih stranaka je tačka: Prijedlog odluke o neprihvatanju Ponude za preuzimanje udjela Termi Čatež d.d. Čatež u privrednom društvu Termalna rivijera Ilidža d.o.o. Sarajevo i Finansijskog potraživanja Termi Čatež d.d. Čatež prema privrednom društvu Termalna rivijera Ilidža d.o.o. Sarajevo. Radi se o javno-privatnom partnerstvu između Kantona i slovenačkog investitora Terme Čatež….. 

Uzalud je sada konstatovati da su Terme Čatež na više načina prekršile prvobitni ugovor i da je Kanton vjerovatno mogao tužiti, preuzeti firmu i sam naplatiti 18 miliona KM od Mrkulića. Ovako su pare otišle u Sloveniju, a 20 hektara zemlje tržišne vrijednosti 100 miliona KM i koncesija na izvorište mineralne vode idu novom privatniku, a da kanton i dalje ne zna koju će korist imati - napisao je Forto 25. juna 2015. godine. 

Tada je smatrao da je Kanton ostao bez 100 miliona KM zbog pogrešnih poteza, a danas kada je premijer, zaboravio je prečešljati resorno Ministarstvo privrede, provesti neku vrstu interne istrage, te provjeriti ko su krivci zbog čega je kako je tada rekao, a danas zaboravio na to, došlo da su Terme poklonjene nekome.

Zastupnik SDA u Skupštini KS Aljoša Čampara postavio je pitanje vezano za prodaju Termi, i dobio odgovor, u kojem Pravobranilaštvo KS sebe ograđuje od cijele ove priče.

Konaković koji danas obavlja funkciju predsjedavajućeg Skupštine KS najavio je krajem prošle godine kada se vodila najžešća polemika upravo na ovu temu, kako će "Minisarstvo prečešljati dubinski kada ga preuzmemo, ako Bog da". Na čelu resornog ministarstva sada je njegov kadar Haris Bašić. Od češljanja oko Termi, koje je najavio, nema ništa. A ušutio je i Forto. Sada mu ne smeta što je Kanton ostao bez tih nekih "tričavih" 100 miliona KM.

Na Fortinom blogu koji, kako smo već napisali, ne ažurira od kada je imenovan za premijera, može se naći dosta toga zanimljivog, gdje se vidi kako zbog vlasti i najžešći kritičari zaborave šta su prije samo dvije-tri godine pisali i govorili na račun svojih današnjih najpouzdanijih koalicionih partnera. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.